Еврото се върна над 1.10 долара

Еврото се върна над 1.10 долара

Еврото се върна над 1.10 долара

Валутната търговия се активизира през миналата седмица, благодарение на важните икономически новини и преговорите с Гърция. Очакванията, че кредиторите на страната ще се споразумеят с гръцкото правителство, даде подкрепа на еврото и единната валута скочи до 1.1350 долара.

Покачването от над четири цента в рамките на седмицата се дължеше в голяма степен и положителните коментари на президента на ЕЦБ Марио Драги, който вижда реалните ефекти от политиката на наливане на пари върху Еврозоната. Централните банкери също така нямат намерения да ограничават стимулите. Интересното е, че такава новина би трябвало да доведе до поевтиняването на еврото, но се случи точно обратното. Вероятно инвеститорите залагат в по-голяма степен на икономическото съживяване, отколкото на лихвената разлика спрямо САЩ, където би трябвало по-рано да започне повишаването на лихвата.

Доклад на Федералния резерв за икономиката на САЩ, обаче, не показва същественото й подобряване и затова преобладаваха продажбите на долари през първата половина на седмицата. Ситуацията се промени коренно днес, когато беше публикуван редовния отчет за пазара на труда.

Еврото загуби над един цент и половина след силното нарастване на броя на новите работни места и в края на европейската сесия се търгуваше на нивото от 1.1070 EUR/USD. Валутната двойка се върна в добре познатия си диапазон на търговия през целия май и вероятно ще продължи да се търгува около 1.10. При това, споразумение с Гърция предстои да се сключи или да отпадне изцяло като възможност, след като през изминалата седмица страната пропусна едно плащане към МВФ, а неофициалните коментари бяха прекалено противоречиви, за да се направи извод какво ще се случи.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ