За да не премине животът ни напразно

За да не премине животът ни напразно

За да не премине животът ни напразно

 

"Ние сме това, в което постоянстваме! Превъзходството не е действие, а навик."

Аристотел

 

- Имаш ли мечта?

- Вярваш ли, че можеш да я постигнеш ?

Ето ти и план:

  • Определи крайната цел
  • Намери си пътя
  • Виждай ясно препятствията до целта и бъди готов за тях
  • Не тръгвай без подготовка - трупай умения
  • Опитвай нови неща
  • Споделяй всяка малка или голяма победа
  • В края на пътя, премести хоризонта, не спирай

Това е едно от моногото неща, които с брат ми, получихме  от баща ни. Дълго време ми трябваше да осмисля всяко от тях, имах много въпроси и разбира се, доста грешни отговори през годините.

Трябваше ми  време да разбера какво значи всяка от точките в този план и да взема решенията си, както предполагам, се случва с всеки от нас.

Определи крайната цел

Да знаеш какво искаш и на къде да тръгнеш е, може би най-важното. Има хора, които откриват своята мисия толкова рано в живота си, че имат чувството, че винаги са знаели за нея. Но понякога се налага дълго да търсиш, да се вглежгдаш в себе си, откривайки едни или други качества. Друг път дълго вярваш, че си роден за едно, а се оказва, че носиш заряд да постигнеш друго. Успелите хора казват, че когато намериш призванието си усещаш радост и  щастие от това да го направиш част от живота си. Уейн Дайър нарича това благодат. Той споменава за един разказ на Толстой, в който главният герой - Иван Иванич дълги години работи като адвокат. Мрази работата си, но я върши защото жена му му казвала, че това е престижно. На смъртното си ложе, той я погледнал и казал:

- Ами, ако животът ми е преминал напразно? И издъхнал. Нека не  позволявам това да се случва с нас.

Намери си пътя

Да знаеш какво искаш е важно, това отговаря на въпроса Какво?

Но не по- малко важно е да намерим отговора на въпроса Как?

Ако имаме ясна представа как да постигнем това, което искаме вече сме победили наполовина  - посоката е ясна, както е ясно, че по пътя има и много припятствия и трябва да сме готови за тях.

Може би, най- ценното тук, е подготовката.

Виждай ясно препятствията по пътя до целта  и  бъди готов за тях. Не тръгвай без подготовка, трупай умения.

Дали правим избор на професия, започваме нов бизнес или разширяваме стария, винаги трябва да сме наясно какви умения са ни нужни, за да постигнем това, което искаме. Силвестър Сталоун променя тотално теглото си със специализирани режими на хранене, за да изиграе Роки. Робърт Де Ниро и Ал Пачино прекарват много часове в полицейския участък, за да усвоят маниерите и начина на поведение и живот на полицаите, така че да  пресъздадат образите им достоверно  във филма „Праведно убийство”.

Опитвай нови неща.

Няма по-голяма радост и удоволствие от това да опитваш и да усвояваш нещо ново. Това изостря сетивата, изважда те от рутината и винаги те провокира да развиеш или да откриеш вече съществуващи свои качества, за които не си и подозирал. Помага ти да растеш, независимо дали си на 16, като сина ми или в зрялата си възраст. В ежедневието ни, винаги има място за нещо

различно, особено ако то разива умения, които са ни нужни за постигане нацелта.

Споделяй всяка малка или голяма победа

Нали знаете как в маратона към финала на надпреварата, когато умората взима връх над съзнанието и тялото, има едни хора, които съпътстват мараторнците и в последните, важни 50 мили им помагат да не спират и да съберат остатъците от последните си физически сили, воля и дух, за да пресекат победоносно финалната линията?  Те се наричат пейсъри - хората, които задават ритъма. Намерете своя пейсър по дългия път. Ако вече е до Вас, вие имате късмет! Това може да бъде всеки - родител, приятел, любим човек, дори децата ви! Някой на когото вярвате и когото обичате! Някой, който Ви дава сила, да бъдете себе си.

Помните ли онази максима, която твърди, че щастието е пълно, когато е споделено? Знам, че звучи малко като клише, но в годините се убедих, че това е истина. Споделянето предполага откровенност и доверие! Вътрешна увереност, че не си сам по пътя, че където и да отидеш, винаги има някой, който е готов да бъде съпричастен не само в болката, но и в моментите, когато си

направил крачка напред! Открийте тези хора до себе си! Често не е нужно да търсите много, оказва се, че те винаги са били наоколо, имено заради Вас.

В края на пътяпремести хоризонта, не спирай !

Да не спираш до постигането на целта и в търсенето на нова, са свързващите нива  в личната ни възходяща спирала. Дали ще продължа напред или ще спра дотук, това е въпрос на личен избор! Понякога житейският ни път няма форма на спирала, а на възходяща линия с малки спокойни места за отдих и след това огромен скок.

Каквато и да е формата, движението напред винаги ще  е гаранцията за това, че наистина сме живи.

 Ето защо:

 „Ние сме това, в което постоянстваме! Превъзходството не е действие, а навик." 

Аристотел 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ