Инвеститорите гледат към нови парични стимули

Инвеститорите гледат към нови парични стимули

Инвеститорите гледат към нови парични стимули

Позитивните настроения постепенно се завръщат на фондовите пазари и водещите индекси в САЩ и Европа отчетоха по 2-3% повишение през миналата седмица.

Покачването на акциите се дължеше на възстановяването на цената на петрола, което върна интереса към индустриалните компании в Европа и доведе до покупки на почти всички водещи книжа в САЩ. От Азия също дойдоха позитивни новини за борсите, като поредните стимули за финансовата система на Китай се отразиха добре и на индексите в страната.

Икономическите новини от САЩ оказаха известна подкрепа на акциите. Данните за нарастване на инфлацията не се отразиха на очакванията за забавяне на повишението на лихвите, защото Федералният резерв сигнализира, че ще преосмисли темповете на промяната им. Политиката на централната банка подкрепи финансовите книжа, но възстановяването им в голяма степен се дължи на огромния им спад от началото на годината.

В същото време петролният сектор се покачи след включването на Иран към споразумението за замразяване на количествата петрол, които добиват Русия и Саудитска Арабия заедно с няколко от по-малките страни от ОПЕК. Инвеститорите обаче не са склонни да купуват в големи мащаби книжата, докато излишъкът на петрол продължава да бъде много значителен.

Технологичните книжа отчетоха най-високите печалби през седмицата след новината за новия чип на Qualcomm, който ще бъде вграден в следващото поколение мобилни телефони на Samsung. Повишеният рейтинг на книжата на IBM подкрепи компютърните компании.

В Европа преобладаваха покупките на индустриалните акции, но най-вече на германските и на френските книжа. Големите борси се представят по-добре, но връщането към познатите силни темпове на растеж ще зависи от новите стимули, които евентуално ще приложат централните банки. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ