Колко трябва да е стартовата заплата на млад специалист с висше образование?

Колко трябва да е стартовата заплата на млад специалист с висше образование?

Колко трябва да е стартовата заплата на млад специалист с висше образование?

Това е много интересен въпрос, на който за съжаление точен и обобщаваш отговор не може, а и не трябва да има. Пазарът е този, който определя стартовото заплащане и много често то се различава в различните сфери на икономиката: например висшист , който е завършил педагогика и започва своята професия като учител, не може да очаква да получава 1500 лв., при положение, че средното заплащане в сферата и то на опитен учител е под 800 лв. На другия край на спектъра са току-що завършилите например компютърни науки, които могат да очакват стартово заплащане над 1000 лв.

Освен разграничение по икономически сектори, стартовото заплащане зависи и от големината и собствеността на компанията, в която ще работите. Данните показват, че колкото е по-голяма една компания, толкова по-голямо възнаграждение може да очаквате, когато започвате работа в нея. По-високо възнаграждение може да се очаква и ако собствеността на компанията е чужда и/или изнася своето производство/услуги извън страната. Типичен пример са кол-центровете, където стартовите заплати значително надвишават средната заплата за страната. Така че ако въпросът е само "Къде мога да получа по-високо стартово заплащане?" – то търсете големите, международни компании, които работят както с български така и с международни клиенти.

Интересна дискусия и още по-интересни отговори на този въпрос наблюдаваме в социалните мрежи. Някои твърдят, че „Като е млад и като стартира , първите три месеца не бива да му се плаща ....” или че заплата от около 600 лв. „са едни не толкова обидни и още на първото тримесечие може да се увеличат или намалят в зависимост от постигнатите резултати.” На другия край са коментарите, които твърдят, че стартовата заплата трябва да е „минимум 1500 лв” или дори 2000 лв. Разбира се, има и очаквания за възнаграждение от 900-1000 лв. Други добавят, че „в големите европейски фирми, заплатите за младши специалисти се дават в интервал. Заплащането зависи от академичната институция, от която избраният кандидат има диплома”.

Важно е да се отбележи, че в наши дни само завършено висше образование няма да ви осигури висока стартова заплата. Преминати стажове, участие в различни обучения/семинари извън академичната програма, членуване в бизнес или социални организации, участие в проекти или дори в т.нар. студентски бригади отвъд океана доказват активността на младия специалист и готовността му да приема нови предизвикателства, което от своя страна може да увеличи стартовото заплащане. Т. нар. „extracurricular activities” стават все по-важна част от всяко CV, които могат да ви отличат от останалите. Накратко, бъдете активни още със започването на образованието си! Владеенето на чужди езици също е предпоставка за по-високо заплащане – данните на НСИ показват, че който владее чужди езици, получава по-високо заплащане. Започването на работа всъщност е чисто и просто продаване на вашия труд и време за определен период в месеца. Колкото по-ценна е стоката, която продавате, толкова по-високо заплащане може да бъде поискано за нея.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ