Оптимизмът на борсите в САЩ отново надделява

Оптимизмът на борсите в САЩ отново надделява

Оптимизмът на борсите в САЩ отново надделява

Завръщането на инвеститорите на пазарите в САЩ и Европа след Великденските празници донесе нова доза оптимизъм в акциите. Щатските индекси се покачиха с около 2% през изминалата седмица. Най-добре се представиха технологичният индекс NASDAQ и индексът на компаниите с малка пазарна капитализация. Това показва увеличен апетит към рискови активи и растящото доверие на инвеститорите към възстановяване на икономиката.

Основните причини за покупки на книжата станаха позитивните данни за пазара на труда в САЩ и изявлението на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън за забавяне на процеса по повишение на лихвите. Реакцията на тези новини беше силна и обхвана почти всички големи акции на щатския пазар. Изключение станаха петролните компании, заради поевтиняването на суровината през седмицата. Транспортните компании също изостанаха от доброто представяне на пазара, което по-предпазливите инвеститори тълкуват като знак, че икономиката все още изживява сериозни трудности.

Съкращението на служители от Boeing също се посрещна сравнително негативно от пазара, но проблемите на компанията в голяма степен са свързани с повишаването на долара и намалението на конкурентните предимства. Това е и причината централните банкери на Федералния резерв да акцентират върху края на повишението на долара.

Европейските пазари се представиха по-слабо и отчетоха намаления. Книжата на Deutsche Bank водеха германската борса надолу, но трите най-големи пазари в Европа се понижиха сравнително слабо. По-осезаеми загуби имаха борсите в Испания, Италия и Португалия, които паднаха с по 2%. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ