Пазарът все още вярва в оставането на Гърция в Еврозоната

Пазарът все още вярва в оставането на Гърция в Еврозоната

Пазарът все още вярва в оставането на Гърция в Еврозоната

Еврото не регистрира съществени движения спрямо долара през изминалата седмица, въпреки напрежението на пазара около Гърция, очакванията за фалит на страната и излизане от Еврозоната. Към този фактор трябва да се добави и коментарът на германския канцлер Ангела Меркел, че еврото е скъпо и че ЕЦБ трябва да продължи със стимулите.

Единната валута се търгуваше около 1.12 долара в края на европейската сесия. По-рано през седмицата еврото почти достигна 1.14 долара, но среща сериозна съпротива от инвеститорите в покачването си.

Казусът с Гърция, обаче, не е основен фактор за пазара. Голяма част от инвеститорите смятат, че няма да се стигне до напускането на страната от Еврозоната. В противен случай еврото щеше да падне много по-силно, когато МВФ съобщи, че излиза от преговорите с Гърция. Търсенето на валутата нарасна поради повишаването на доходността на държавния дълг в Европа и особено в Германия. Инвеститорите се подготвят за постепенното преминаване към по-високи лихви, като се очаква централните банкери на САЩ да дадат сигнал за такъв ход в бъдеще на следващото им заседание.

Икономическите новини през миналата седмица бяха сравнително малко, като може да се отличи единствено подобрението в търговията на дребно. Реакцията на пазара не беше продължителна и доларът не успя да поскъпне след позитивните данни. Връщане под 1.10 EUR/USD ще е възможно само при изненада на заседанието на Федералния резерв. И, разбира се, при негативно развитие около Гърция.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ