Потънали в океана от информация

Потънали в океана от информация

Потънали в океана от информация

Без да осъзнаваме, плащаме висока цена за информацията, която в наши дни ни залива от всякъде -знаем по-малко, живеем по-непоскойно. Това пише в свой коментар Алан де Ботон, автор и водещ в петъчната програма на радио BBC 4.

Информационната преса, на която сме подложени отнема способността ни да се концентрираме, да мислим задълбочено и перспектива, казва Де Ботон и обяснява, че вината е главно в пренаситения от високотехнологични джаджи свят.

Благодарение на нашите "машинки", с които толкова много се гордеем, през последното десетилетие се случи безпрецедентно покушение над способността ни да фиксираме умовете си стабилно върху идея, мисъл, цел, разсъждение, смята Де Ботон.

Проблемът идва от трайно насадилото се усещане в модерната култура, че трябва да сме в крак с всичко ново. Обсебването от актуалните събития е безмилостно. По природа сме създадени с предчувствието, че по всяко време, някъде на планетата, може да се случва нещо, което е способно да преобърне света ни. Нещо, за което ако не се осведомим преднамерено, ще спрем да разбираме себе си и останалите човешки същества. Затова и новините заемат в светската сфера това място, което шаманът има в религиозния календар, твърди още водещият.

Престижът на новините се дължи на негласното общо мнение, че живота ни завинаги е поставен на ръба на критична трансформация, благодарение на двете задвижващи сили в модерните общества – политиката и технологиите. Затова се обграждаме с фиброоптични кабели, изпълваме свободните простанства с монитори.

В контраст с всичко това, мъдростта на религията напълно обръща човешките приоритети към миналото и ценностите, като внушава, че са важни историята и поуките. (Светът например не знае за съществуването на 1.6 млн. будисти до 483 г. Религиозните водачи не смятат за необходимо да влязат в новините. Те не са заинтересовани от публичността, а от спокойствието и вътрешния мир.)

Също както при храненето, вече имаме нужда и от "здравословни диети" спрямо информацията, смята още Де Ботон. Умовете ни, не по-малко от телата, имат нужда от период на пости, казва в заключение той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ