Скандалът с Volkswagen свали еврото

Скандалът с Volkswagen свали еврото

Скандалът с Volkswagen свали еврото

Единната валута загуби един цент от стойността си спрямо долара, но и показа, че все още е интересна за инвеститорите. Спадът на еврото стана през първите два дни от седмицата, като той беше компенсиран в последствие преди отново покупките на долари да се върнат на дневен ред след коментара на председателя на Федералния резерв за неминуемото повишаване на лихвите в САЩ до края на годината.

Това изявление, подкрепено от данните за възстановяване на щатската икономика и за стабилния ръст на инфлацията, засили долара и в края на европейската сесия в петък курсът се стабилизира около 1.12 EUR/USD.

Съмненията за промяна в монетарната политика се натрупаха напоследък, включително и поради прогнозите за забавяне на глобалния растеж. Федералният резерв обаче не е склонен да чака по-дълго от декември, за да повиши лихвите. Още повече, че икономическите новини от САЩ са добри, потвърдено и от растежа за второто тримесечие в размер на 3.9%.

Известна слабост през миналата седмица показаха само данните за поръчките за стоки с дълготрайна употреба и продажбите на жилища, но това се изтълкува като по-скоро флуктуации на месечна основа, отколкото като дълготрайно влошаване.

Върху покупките на долари повлия и търсенето на сигурност, тъй като акциите по света падат, включително и от скандала с Volkswagen, който срина европейската валута и постави под съмнение най-важния експортно-ориентиран отрасъл на Германия. Последните данни за бизнесклимата в страната показаха изненадващо подобрение, но това не отчита евентуалните проблеми в автомобилостроенето, които ще видим през следващите месеци.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ