Спорт и музика

Спорт и музика

Спорт и музика

Музиката ни спасява тогава, когато сме изчерпали всички други средства. Ето го поредното доказателство: ако мисълта за сутрешен крос в парка категорично не ви вдъхновява, а във фитнеса повече говорите, отколкото тренирате, сменете ритъма. За всеки спорт си има музика, твърди професорът по спортна психология Костас Карагеоргис.

 

120–140 удара в минута - това е вълшебната музикална формула за спортуване, твърди професор Карагеоргис от английския университет Брунел. Музика с този ритъм действа като заряд, движиш се с лекота, а умората изчезва, обяснява професорът. Поддържането на музикален фон с това темпо помага да тренирате пълноценно по-дълго време. Така се вработвате по-добре, ставате по-издръжливи, в по-добра форма, казва проф.Карагеоргис. Ученият е подготвил сериозна плей-листа с подходящите за всеки спорт парчета.

 

За бягане на място, аеробика и кардио-тренировка най пасват танцувалните хитове, т.е. добрите стари и тук-там нови диско хитове. За загравяне и стречинг Карагеоргис препоръчва балади.

А тичането по бягаща пътечка е далеч по-приятно в компанията на песни от типа Firestarter от Prodigy или Mr. Brightside от Killers.

 

За бавно ходене (5 км/час) е добре да се подберат ремикси с ритъм 115–118 удара в минута. За ходене с бърза крачка (7 км/час) — музика с темпо 137–139 удара в минута.

За джогинг идеален се оказва ритъма 147–160 удара в минута. На рок, пънк и джаз не си струва да се разчита - характерната за тях равна музикална структура не подпомага тренировката.

 

Ако вашият спорт е плуването, не преживявайте, че в басейна не можеш да влезеш с плеър. Американският невролог Оливър Сакс, автор на " Музикофилия"- книга за връзката между музиката и движенията уверява, че за мозъка няма никакво значение дали слушате реална или въображаема музика. И в двата случая тялото откликва еднакво.

Ира Павлова

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ