Стимули за Еврозоната и спад за еврото

Стимули за Еврозоната и спад за еврото

Стимули за Еврозоната и спад за еврото

ЕЦБ не само не успокои инвеститорите, но валутният пазар избухна след решението на централната банка да изкупува месечно ценни книжа за 60 милиарда евро. Очакванията бяха за малко по-нисък размер на програмата за количествени улеснения и еврото веднага падна.

Валутата достигна до 1.1150 EUR/USD в края на европейската сесия в петък, като само за два дни регистрира четири цента спад. Това е изключително силно движение, което идва след продължителен период на намаление и обичайно е сигнал за обръщане на посоката. И

зборите в Гърция, които също притесняват пазарните играчи, са през тази седмица и допълнително ще раздвижат валутните курсове. Засега несигурността е прекалено голяма и рязкото движение на еврото кара инвеститорите, които са купили и след заседанието на ЕЦБ, да затварят позиции на загуба.

Програмата за покупки на активи е почти толкова, колкото последните мерки на Федералния резерв в САЩ, довели до подобрение на икономиката и намаление на безработицата. Реакцията на валутния пазар е по-скоро „първосигнална“ и това може да продължи още известно време. Фондовите борси в Европа реагират също по начина, по който и в САЩ посрещаха всяка програма. Акциите поскъпват умерено, а спадът на еврото ще има допълнителен ефект за подобрение на износа от Еврозоната. В Германия вече показват повишен оптимизъм в данните за очакванията за икономиката, но важните за пазарите икономически новини ще дойдат в началото на следващия месец. В Канада беше намалена лихвата с мотивите, че спадът на петрола ще удари икономиката на страната, а подобен ход в Дания намери оправдание в поскъпване на валутата на страната спрямо еврото.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ