Най-голямата мрежа за съвременни изкуства идва в България

Най-голямата мрежа за съвременни изкуства идва в България

Най-голямата мрежа за съвременни изкуства идва в България

Близо 500 творци и професионалисти с интерес към театъра и културните прояви ще се съберат в София между 16 и 19 октимври 2014 г. Те ще участват в Международната среща за съвременни изкуства на световната мрежа IETM.

Събитието ще се състои в Националния дворец на културата (НДК). То бе представено днес на пресконференция в Центъра за култура и дебат в София „Червената къща“. „Ще бъде полезна и забавна дискусия, с презентации на проекти, работни групи, менторски сесии, нетуъркинг. Тя ще срещне артисти, хора с интерес към театъра, представители на културни организации, мениджъри на творчески инициативи, арт директори, служители на компании с интерес към изпълнителските изкуства, създатели на фестивали, сътрудници на изследователски центрове. Те ще дойдат от 46-те държави членки на международната мрежа“, обясни Мишел Кере - координатор събития и международни срещи на IETM.

През деня участниците ще се включват в дискусионна и образователна програма. Вечер програмата ще е артистична, съставена от “АСТ фестивал за свободен театър 2014” с 16 представления на независимата българска сцена и 8 представления на държавни и общински театри.

IETM e най-голямата световна мрежа за изпълнителски изкуства, с център в Брюксел. Срещите й се организират в различни градове от 1981 г. насам. Името й е съкращение от Informal European Theatre Meeting или „Неформална среща на европейските театри". България е домакин за първи път и може би няма да бъде скоро отново - събитието трудно повтаря градовете, в които се организира. То се счита за едно от най-значимите за театралната гилдия и културната политика в международен план.

Целта му е да стимулира развитието и качеството на съвременните изпълнителски изкуства, да стане повод за съвместната работа между творци и хора, свързани с изкуството, да даде повод за обмен на опит и полезна информация между организации от цял свят. Присъстват хора с опит или афинитет предимно към съвременния театър, танцовото и цирково изкуство, създаването на гранични форми и музиката и медиите. Сррещата е интерактивна, с добро синхронизиране на най-модерните технологии с арт тематиката. 

Темата ще бъде "Space for Change" или "Пространство за промяна”. До събитието ще се допуска с входна такса, която е 30 лв, ако бъде платена с кредитна карта до 26 септември 2014 г. После става по-скъпа. Освен това е необходима и предварителна регистрация на сайта на мрежата - ietm.org. Той е вид социална мрежа, в която участниците могат да се представят и свързват помежду си.

Събитието обещава да бъде мащабно. Организатори са няколко институции от световна и българска страна - IETM Брюксел, АСТ Асоциация за свободен театър, Фондация “Бюро култура” и Фондация „Арт офис“. То се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ