Софийската опера подготвя „Тристан и Изолда“

Софийската опера подготвя „Тристан и Изолда“

Софийската опера подготвя „Тристан и Изолда“

През последните седмици творческите и технически екипи на Софийската опера и балет са заети с предстоящата на 26 февруари нова премиера - знаковата Вагнерова постановка "Тристан и Изолда".

Режисьор е директорът на музикалната институция акад. Пламен Карталов. Асистент-режисьори: Вера Петрова и Юлия Кръстева. "В последните дни те изпипват постановъчни детайли на сцени от трето действие на едно от най-трудните произведения на германския композитор и философ", съобщават от операта.

Паралелно със спектаклите на сцената на Софийската опера, се репетира в Интер Експо Център, в Хоровата зала и на малката сцена на Софийската опера. На творбата вдъхват живот българските изпълнители Мартин Илиев (Тристан), Цветана Бандаловска, Радостина Николаева и Мариана Цветкова (Изолда), Атанас Младенов (Курвенал), Красимир Динев и Пламен Папазиков (в ролята на Лодкаря).

Първата у нас постановка "Тристан и Изолда" ще бъде изиграна и изпята 150 години след премиерата на операта на 10 юни 1865 г. в Мюнхен, Германия. Тя е поредно Вагнерово заглавие на сцената у нас, след представянето на трудоемкия и непостиган другаде на Балканите цикъл от четири опери на Вагнер "Пръстенът на Нибелунга", който събра международна публика в София. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ