Джак Уелч: С работа от вкъщи няма как да станете бизнес лидер

Джак Уелч: С работа от вкъщи няма как да станете бизнес лидер

Джак Уелч: С работа от вкъщи няма как да станете бизнес лидер

"Обожаваме да работим от разстояние... Но този тип работа може да бъде и тотална катастрофа, особено ако искате да изкачите стълбицата на лидерството".

Това посочва в авторски коментар в LinkedIn един от най-известните бизнес лидери в света - бившият главен изпълнителен директор на General Eelectric Джак Уелч. Днес Уелч е изпълнителен председател на института The Jack Walch Management Institute, който предлага онлайн MBA програма по лидерство и изграждане на екипи. 

Ето как продължава Джак Уелч.

"Факт е, че дори в настоящата епоха на повсеместна технология и отворено отношение към гъвкавите работни споразумения, работата от далеч все още идва със своята цена: намалено време за контакт очи в очи. 

Естествено, това няма да ви унищожи в ранната ви кариера. Докато сте индивидуален сътрудник с достатъчно талант, можете да вършите почти всяка работа от вкъщи - да пиешете код, да анализирате правни документи, да проектирате маркетингови материали или финансови услуги. Списъкът продължава и става все по-дълъг всеки ден. 

Но това, което не можете винаги да правите много добре от дома, е да управлявате. За да бъдете лидери, не е добре да изчезвате от града и да биете отбой. Трябва да се борите в калта междувременно. Хората трябва да виждат колко спокойни оставате в пиар криза. Колко свестни сте към новите служители, които все още "не знаят цаката" на нещата, колко се потите по време на трудна сделка и колко усилено работите преди крайния срок, без да се оплаквате и да стенете. Или как не правите никое от дотук изброените. 

Компаниите рядко повишават хора до лидерски роли, ако представянето на тези хора не е било постоянно наблюдавано и измервано. Това е въпрос на познанство и доверие. Не казваме, че хората, които са повишавани, са звезди по време на всяко тежко изпитание в офиса. Но поне са налични и се зачитат. И тяхното присъствие казва: Работата е мой водещ приоритет. Аз съм отдаден на тази компания. Искам да водя. И аз мога. 

Работата от разстояние изпраща друго съобщение, което казва, че вие цените начина на живот, изпълнен с гъвкавост, пред кариерния растеж. Отново, това може да бъде съвсем наред. Наскоро срещнахме адвокатка, която беше работила за корпоративната й централа в Илинойс в продължение на 12 години от дома си в Ню Джърси. "Моят съпруг има страхотна работа в Манхатън, а децата ми обичат училището си. Радвам се да работя с колегите си, дори ако е само по телефона", каза тя. 

"Кой има нужда от главен изпълнителен директор?". Ами, очевидно тя няма. И може би вие също. Но всеки, който мечтае за бизнес лидерство по някакъв смислен начин, работата от разстояние може да го доведе само до някъде. Пътят към върха се основава на това да бъдеш там."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ