Ето това е да си велик лидер!

Ето това е да си велик лидер!

Ето това е да си велик лидер!

Уволниха ме! Уволниха ме от поста главен изпълнителен директор. След това и като член на борда. След това ми отнеха и акциите. И сега нито един от тях не ми говори.

Основах компанията, имах първоначална идея, за която събрах $300 милиона от инвеститори, купих две компании, наех първите 50 служителя, а те ми показаха вратата.

Причината? Бил съм лош водач. Ето и някои неща, които не знаех за собствената си компания: не знаех какво прави продуктът ни; не познавах никой от клиентите ни; не знаех колко пари сме спечелили, нито колко сме загубили. Освен това си падах по секретарките и по още 2 или 10 служителки. С удоволствие щях да си пъхна езика в ухото на някоя от тях. Гадост!

Но защо ме уволниха? Не бях направил нищо… за никого. Почти никога не исках да говоря. Заключвах се в офиса си, а когато разни хора чукаха на вратата, се преструвах, че ме няма.

Това, да сте лидер, не значи, че сте човекът, който ръководи всичко, нито че създавате каквото и да и било, нито че сте вършили велики дела в миналото, или че някой ви е дал някакви правомощия. Можете да бъдете водач точно в този момент, днес, без да имате пари или власт, или каквото и да било. Първо трябва да водите себе си. Това е въпрос на нагласа.

След като ръководих около 20 компании, повечето от които се сринаха, и инвестирах в 30, повечето от които постигнаха успех, и работех като съветник или като член на някакъв борд на поне дузина компании, повечето от които също се развиха успешно, мисля, че добих някаква представа какво значи да си лидер. Може и да греша, но ето какво смятам:

Да носите повече успехи да другите, отколкото на себе си.

Трябва да се вълнувате преди всичко от чуждия успех, а не от своя собствен. Помогнете на околните да се развият повече от вас. Това е, което прави живота добър. Няма значение дали говорим за служители, инвеститори, приятели или съпрузи. Ако следвате този прост принцип, ще бъдете истински водач. Замислете се още днес – какво бихте могли да направите, за да бъдат хората около вас успешни?

Винаги казвайте „Да!“

Доверявайте се на хората и ценете техните идеи, за да им покажете, че уважавате тях и времето, което са вложили в тези идеи. Казвайте им „Да!“ и им обяснявайте какво ви харесва в техните идеи и как биха могли да бъдат усъвършенствани и реализирани. Но никога не изключвайте възможността да грешите.

Правете така, че околните да са ви благодарни

Винаги съм смятал, че добрите лидери са заобиколени от хора, които се обаждат на родителите си в края на деня и казват „Мамо, татко, няма да повярвате какво направих днес! Нека ви разкажа!“

Не всеки ден е забавен, защото работата рядко е такава. Но се уверете, че всяка вечер работниците ви могат да се обадят на родителите си развълнувани и благодарни за нещо. Може би са научили нещо ново или са се срещнали с нов клиент, когото са обслужили качествено, или сте уволнили такъв, когото те са мразели, защото не можете да си позволите служителите ви да се заразят с болестта, която клиентите с радост разпространяват.

Имайте визия за бъдещето

Персонал, по-малък от 30 души, е племе, а племето е като семейство. В семейството, трябва лично да научите на кого можете да се доверите и на кого не. Учите се да помагате на всеки член за индивидуалните му проблеми, да изслушвате тревогите му, да прекарвате време с всеки поотделно.

Когато обаче персоналът нарасне до 150 човека, няма как да познавате всеки един от тях. Но поне сте чували за всеки един. Постепенно се сближавате с тях, споделяйки си истории.

Всеки лидер има някаква утопична представа за бъдещето, която споделя с другите. Като всяка история, и тази започва с проблем, преминава през болезнения процес на разрешаване на този проблем, а резултатите са по-добри от очакваните.

Първо сте слушали хората, после сте се грижили за тях, обединили сте ги около някаква визия за бъдещето, в която те вярват и към която са се привързали. Бъдещето на всяка компания зависи от това.

Готовност за промяна

Всеки изпитва някаква болка, от която иска да се отърве. Затова правим каквото е по силите ни, за да я прикрием. Представете си, че всичко, което правите, е с цел да притъпите болката. В даден момент, онова, което сме мислели, че ни доставя удоволствие, бива погълнато от тази болка.

Живеем в свят, в който красотата и рискът вървят ръка за ръка и вече не се боим от болката. Великият лидер е винаги готов за промяна и разбира, че болката е просто възможност да живеем в по-разнообразен и голям свят.

Достойнство

Светът се променя толкова бързо, че чак е плашещо. Искам да помогна на хората да се страхуват по-малко и знам, че аз самият не се страхувам толкова, когато слушам историите на гостите в подкаста си. Научавам много от тези истории, а на самия подкаст гледам като на сбъдната мечта.

Затова ужасно се ядосах, когато една известна бизнесдама в последния момент помоли да отложим интервюто за друг път. Вече бях си направил планове, имах визия за интервюто, бях решил да не ходя на пиесата на дъщеря си, а и нямах с какво да запълня ефирното си време. Затова, въпреки всички отрицателни последици, които това щеше да има за мен и екипа ми, аз просто казах „Не!“  

Ако не третирам проектите си с нужното уважение, как бих могъл да изисквам от другите да ги уважават? Ако не държа на своето достойнство, кой би държал на него?

Винаги има или основателна, или истинска причина

В 100% от случаите има или основателна, или истинска причина, поради която нещо не върви както трябва. Добрият лидер изслушва и открива основателната причина и намира решение. Но после продължава да слуша – дори по-внимателно – и открива истинската причина. Винаги има такава! Ослушвайте се и вижте дали можете да сте от помощ. Доброто решение разрешава един проблем, а истинското – 100.

Здраве

Болният лидер не е велик лидер. Лидерът, който прекарва време с „вредни“ хора, също не е добър; нито пък този, който не тренира изобретателността си; нито онзи, който не оценява разнообразието в живота си – той никога няма да успее да осъществи визията си. Няма да знае как да го направи.

Не съществува внезапно здраве, има само практика и развитие!

Любов

Уорън Бъфет казва, че би вършил работата си и без да получава заплата. Сигурно му е лесно да го каже, защото притежава $50 милиарда. Но съм чел писмата му от 50-те, когато едва започвал да се развива.

Когато обявил банкрут и ръководел бизнес от хола си, пак обичал работата си. Стараел се да намери компании, за които никой не е чувал, за да ги купи, когато цената им падне, без никой да забележи.

Не правете нещо само заради парите. Те са страничен ефект от упорството. А упорство проявяваме към нещата, които ни интересуват. Разберете какво ви вълнува, бъдете упорити и се наслаждавайте на страничните ефекти.

Водете себе си

Не е нужно да водите когото и да било. Преди да водите някой друг, трябва да водите себе си, да натрупате опит и да се усъвършенствате в нещата, които са ви интересни.

Моята дефиниция за успех се корени в един прост въпрос: „Успешен ден ли беше днешният?“

Защото никой не знае дали ще има утре. Днес е единственият ден, в който трябва да мисля за успеха. А всяко успешно утре зависи от едно – дали днешният ден е успешен!

Джеймс Алтъчър за JamesAltucher.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ