Как се създават банкери лидери

 Как се създават банкери лидери

Как се създават банкери лидери

Понеделник, 3 октомври 1960 г. Часът е осем сутринта, а петнадесет млади служители на Societe Generale стоят в модерно обзаведена стая на първия етаж в Ecole de Vichy – първия самостоятелно обособен учебен център на банката. Под развеселеното око на техния учител те се редуват да се представят и запознаят помежду си. Повечето идват от различни области на Франция и вече имат няколко години стаж в институцията. Общото между тях е, че всички сами са пожелали обучение, което да им даде инструментите, с които да развият своите финансови умения. Всички доброволци ще вземат участие в двумесечен интензивен курс, специално създаден за целта. Брилянтна инициатива, която ще промени хода на кариерата им завинаги.

Историята на вътрешните обучения започва преди повече от 90 години, през 1921 г., когато Societe Generale става първата банкова институция във Франция, която ги въвежда. Първите курсове са под формата на лекции и се състоят от 90 часа юридическо обучение за служители на банката на възраст над 21 г., завършващи с писмен изпит. Само година по-късно отдел „Персонал” въвежда втори курс, който да подготвя кандидатите за израстване в управленската структура на клоновата мрежа. Именно успехът на тези първи инициативи довежда до силно увеличаване на броя на обученията и разширяване на техния фокус. През 1929 г. Societe Generale въвежда и първите езикови курсове – първо на английски, а след това на немски и испански. С нарастващата популярност на обученията липсата на координация и кохезия между курсовете принуждава банката да предприеме сериозни реформи и да създаде комитет, който да преразгледа програмата. Така през 1960 г. се ражда Ecole de Vichy – институция пионер, която ще постави основите на съвременното банково обучение и ще диктува практиките в целия сектор.

Уроците в училището се фокусират върху банковото дело (плащания и парични сделки, портфейли и ценни книжа, управление, счетоводни операции) и банковия сектор в общ план. Провеждат се два пъти годишно, като продължават между осем и дванадесет седмици от началото на май и октомври. Техният успех е такъв, че до 1976 г. училището има седем класни стаи и една конферентна зала, заедно с всекидневна и кът за четене. До 1974 г. обучените банкови служители надхвърлят 2300, включително служители от дъщерни дружества извън континенталната част на Франция. Две години по-късно сред стажантите има тринадесет служители от Субсахарска Африка, шестнадесет от Белгия, пет от Испания и един от Мароко. Всъщност обучението има такава отлична репутация, че са документирани случаи, в които конкурентите на банката отиват толкова далеч, че се опитват да наемат стажанти в момента на напускане на сградата в края на обучението им!

От 1970 г. насам стажантите поемат множество управленски роли в структурата на Societe Generale – централата, регионалните дивизии, вътрешните отдели, административното управление, човешките ресурси, ръководството на клоновите мрежи, отделите за продажби и обслужване на клиенти. От класните стаи на Ecole de Vichy до висшия мениджмънт на глобално ниво вътрешното обучение винаги е било един от централните стълбове на корпоративната култура на Societe Generale Group. Като една от водещите финансови институции в света днес банката е работодател на 154 хил. души в 76 държави. В България Societe Generale Експресбанк присъства над 15 години, а 1500-те й служители у нас са част от банкова институция с над 150-годишна световна история и се възползват от глобалните и новаторски практики за вътрешнокорпоративно развитие на човешкия капитал

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ