Имате ли смелостта да управлявате стартъп?

Имате ли смелостта да управлявате стартъп?

Имате ли смелостта да управлявате стартъп?

Докато изграждате компанията си, непрекъснато ще наемате нови и нови служители. Някои от вас за първи път ще се сблъскат с предизвикателството да ръководят екип. Това е времето да се замислите за лидерските качества, които искате да развиете и прилагате.

Може да решите да водите чрез:

  • Общуване – трябва да се уверявате, че всички членове на екипа ви са на една страница и използват разнообразие от инструменти, за да постигнат целите ви.
  • Прозрачност – всичко, което се случва (и добро, и лошо), да бъде споделяно, видимо и да подлежи на коментар от всеки.
  • Умение да делегирате – някои алфа мениджъри се затрудняват с това; изисква да се концентрирате върху отказа си от контрол и възлагането на отговорности на служителите.
  • Отговорност – благородна черта, но затруднява новаците; тя изисква да се стремите към това, всеки служител да спазва обещанията си към екипа и да носи отговорност за действията си.
  • Оптимизъм – в този случай сте главната мажоретка и работите усилено, за да зареждате екипа си с енергия в трудни времена.
  • Фокус – стартъпите са изправени към стотици решения и вашият лидерски стил е да концентрирате вниманието на хората си към шепа задачи, които са жизненоважни за успеха на компанията.

Всяко едно от тези лидерски качества е ценно и би ви било от полза – особено когато ръководите зряла компания. Съветът ми е да възприемете онези, които най-добре пасват на вашата личност.

Добре е обаче да се замислите и за едно друго качеството, което е далеч по-важно, когато бизнесът ви прохожда – умението да вдъхвате кураж на съотборниците си.

Кураж означава „сила в лицето на болката или скръбта“. Стартъпите понасят много удари, тъй като хаосът при избора на продукт, клиент, стратегия и финансова посока дърпа екипа в най-различни посоки.

Като главен изпълнителен директор вашата работа е да посрещате тези решения с кураж. Куражът да казвате „не“, куражът да променяте позициите си, куражът да се борите със страха от неизвестното и куражът да обръщате гръб на егото на всеки и да вземате решения според това, кое е най-добро за компанията.

Ако вдъхнете на екипа си този кураж, ще разполагате с най-великото лидерско качество.

Крис Хайвли, управляващ директор на Startup Factory, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ