Лидерство и изкуството да задаваш въпроси

Лидерство и изкуството да задаваш въпроси

Лидерство и изкуството да задаваш въпроси

Въпросите крият голяма мощ. Лекарите не могат да поставят диагноза, без да зададат на своите пациенти правилните въпроси. Полицията не може да открива престъпници, преди да е разпитала жертвите и свидетелите.

По същия начин лидерите не могат да водят ефективно, без да задават точните въпроси на своите екипи. Великите водачи не знаят всички отговори, но ги откриват в себе си и околните.

Когато един лидер задава обмислени, отворени въпроси на подчинените си, той им показва, че цени техния принос, и признава, че не е всезнаещ и всемогъщ.

В книгата Humble Inquiry: The Gentle Art of Asking Instead of Telling Ед Шайн определя задаването на въпроси като „създаващо климат, в който човек демонстрира такъв интерес към събеседника си, че последният изпитва желание да бъде искрен в отговорите си”.

Добрите въпроси гарантират споделянето на знания и информация и мотивира и вдъхновява хората да действат. Те извикват най-доброто у всеки и генерират възможно най-добрите резултати.

Както казва Джон Максуел в Good Leaders Ask Great Questions: Your Foundation for Successful Leadership, „Когато членовете на екипа спрат да вярват, че техният лидер ги слуша, те започват да се оглеждат за друг, който е склонен да го прави”.

И все пак, изкуството да задаваме въпроси не се изучава в бизнес училищата. То не е ключово умение от длъжностната характеристика на високопоставените мениджъри.

Изчислено е, че средностатистическото 4-годишно дете задава по 437 въпроса на ден. С възрастта хората трупаме знания и спираме да питаме. Образователната ни система изпитва умението ни да отговаряме на въпроси, а не да задаваме такива. В професионалното си развитие също биваме поощрявани, когато знаем отговорите. Ние сме експерти в своята област – продажби, операции, финанси, информационни технологии – и нашите мениджъри се обръщат към нас в търсене на решения.

Но в крайна сметка, ако заемем мястото на тези мениджъри и лидери, ние излизаме извън зоната си на компетентност и вече не знаем всички отговори. Затова е жизненоважно да умеем да задаваме правилните въпроси.

И така, какви са правилните въпроси? Понякога те са такива, които извличат проста информация за крайния срок на някакъв проект, за търговските цели или излизането на нов продукт.

Но силните въпроси стигат много по-далеч и постигат повече. Те провокират мисъл, стимулират разговори, разкриват предположения, разгръщат творчески потенциал, проучват възможности, генерират инерция, повдигат нови въпроси и пораждат надежда, оптимизъм и ангажираност.

Великите лидери, с които съм имала щастието да работя, задават всевъзможни въпроси: Защо правим това, което правим? Има ли по-добър начин? Откъде да знаем, че информацията, с която разполагаме, е достоверна? Какви други възможности съществуват, за които още не сме се сетили? Какво можем да направим, за да променим ситуацията? Какво е твоето мнение? Има ли нещо, което трябва да знаем? Тези въпроси често отварят една широка врата – позволяват на хората с експертни познания и различни перспективи да предлагат идеи и мнения, които може да са леко извън темата, но все пак продуктивни за диалога.

Ще перифразирам египетския писател Нагиб Махфуз: Можете да разберете дали човек е умен по неговите отговори. Дали е мъдър, обаче, можете да разберете по неговите въпроси.

Задавайте въпроси!

Синтия Джонсън, старши директор в Cisco Systems, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ