Умеете ли да отключвате потенциала на околните?

Умеете ли да отключвате потенциала на околните?

Умеете ли да отключвате потенциала на околните?

Да, да, знам, че притежавате завидни умения. Вие сте умни, трудолюбиви и вероятно „надхвърляте очакванията“ на шефа си. Но стига сме говорили за вашите таланти. По-важна е степента, в която отключвате потенциала на хората около себе си.

Имам един приятел – да го наречем Крейг, - който прави това, без дори да се замисля. Той иска да разбере най-интересното, което знаете, затова внимателно слуша отговорите ви. Инвестира в това известно време и после започва да прави взаимовръзки...

„Уау, нямах представа, че толкова се вълнуваш от рисуване. Джейн – творческият директор, чийто офис е надолу по коридора – води курс, в който учи хора с всякакви умения да визуализират нестандартни решения.“

Крейг може да прави това цял ден:

  • Да демонстрира любопитство;
  • Да задава опознавателни въпроси;
  • Да хвали инициативи и експерименти;
  • Да свързва хора и идеи.

Крейг търси удовлетворение, а не признание. Неговата награда е един интересен ден или седмица, или месец... и живот. Той черпи наслада от търсенето на най-доброто, което можете да предложите.

Не е нужно да се държите като Крейг, но обезателно трябва да развиете собствени методи за разкриване талантите на околните.

За да съм напълно ясен, не ви казвам да „управлявате“ хората. Можете да разгръщате потенциала на съседи, приятели, роднини или касиера в кварталния супермаркет.

Следващия път, когато обядвате в ресторант, попитайте сервитьорката какво препоръчва и вижте дали ще успеете да промените самовъзприятието й – от човек, който приема поръчки, към надежден съветник.

Сега нека ви задам следния въпрос: Как разгръщате потенциала на околните?

Не ви искам теоретичен отговор. Искам да направите пауза, да се вгледате внимателно в поведението си и да видите дали можете да ми дадете – а и на себе си – поне един конкретен отговор.

Брус Касаноф, биографичен писател и професионален коуч, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ