Фабио Капело и Левон Хампарцумян за лидерството и успеха

Фабио Капело и Левон Хампарцумян за лидерството и успеха

Фабио Капело и Левон Хампарцумян за лидерството и успеха

Двама известни мъже – единият световен футболен треньор, другият уважаван банкер, застанаха един до друг, за да говорят за лидерството и успеха. Беседата между Фабио Капело, треньор на националния отбор на Русия и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк бе пред  избрана група предприемачи и мениджъри в столичния хотел „Балкан”. Най-интересните моменти, най-поучителните истории ще публикуваме в поредица текстове. Фабио Капело бе в София по покана на УниКредит Булбанк.   

Ресурсите

Фабио Капело: Какво трябва на един отбор, за да върви напред? Купи и победи. Но не само. Ресурсите за футбола са също така важни, както за всяка компания. Да вземам за пример италианските отбори. Преди побеждаваха, сега не винаги. Логично е да се запитаме защо се случва така. Според много специалисти, сега ресурсите не се определят точно. Треньорът е човекът, който трябва да определя приоритетите. Както в екипа, така и при управлението на финансите. Той не може да се занимава само с трениравки, мачове и победи. Той трябва да е наясно със счетоводния баланс на дружеството и да участва в управлението на ресурсите.

Мотивацията

Фабио Капело: Как мотивирам играчите след загуба? Аз съм един срещу 25. Често те ме осъждат. Връзката с отбора зависи от мен. Аз съм този, който трябва да даде смелост на футболистите. Трябва да им дам кураж, мотив да продължат напред. Естествено, ядосвам се, когато не спазват дадените от мен указания. За мен  парите не са главния мотиватор. Обръщам специално внимание върху самочувствието на играчите. Това означава внимателно да следя как се развиват, имат ли недостатъци в играта и как могат да ги коригират. Трябва да съм наясно дори с гордостта им и как мога да ги накарам да се почувстват по-добри и по-силни.

Ще ви разкажа един случай, за да разберете какво конкретно имам пред вид. През 2006 г. бях в „Реал Мадрид”. Бяхме на 9 точки зад „Барселона”. Събрах всички футболисти и им казах: „Играчите на „Барселона” не са по-силни от вас. Остават ни 12 мача. Нека ги спечелим. Можете". В последния кръг играхме с „Майорка”. На почивката падахме. В съблекалнята казах на момчетата: „Можем да спечелим трофея. Не искам да сте нервни. Спокойно. Излезте на терена. Играйте. Грешете. Каквото искате направете. Но това, което  искам е да имате желание да спечелите.” Излязохме на игрището, спечелихме и станахме шампиони. Това е психологически момент. Когато си много голям, се страхуваш да не паднеш. И кой би могъл да ти помогне в такъв момент? Само ръководителят - в случая треньора. Той може да каже на футболистите: „Да сбъркахме малко ще го поправим и ще продължим напред.

Да промениш нещата

Фабио Капело: В моя живот има три много важни момента  - „Аякс” в началото на 70-те години, после „Милан” на Ариго Саки в края на 80-те, след това дойде „Барселона”. Тези отбори промениха футбола. На всеки 20 години нещата във футбола решително се променят. Идва нещо ново. В бизнеса трябва да имаш способността и идеята да промениш нещата.  Ако ги нямаш, ще видиш как някой друг ще измисли нещо револючионно ново и ще спечели вместо теб.

Екипът

Левон Хампарцумян: В бизнеса, в частност при банките, да играеш срещу правилата е практически невъзможно. Нашият бизнес, такъв какъвто го познаваме е поне на 500 години и основните принципи не са се променили. Различна е технологията и услугите. Освен това нашият успех е дефиниран по различен начин от футбола. Ние сме толкова добри, колкото са добри нашите клиенти и няма как да сме по-добри. А иначе като екип не сме се събрали суперзвезди. Събрали сме се хора, които взаимно се  допълваме  в името на това клиентите ни да се чувстват добре.

Млади и стари

Левон Хампарцумян: Има места, за които малко сива коса не пречи. В крайна сметка това е въпрос на самочувствие.Има много важни неща и едно от тях е опитът. Важното е в един екип да има микс. В крайна сметка всичко се опира именно до него - екипът прави нещата. Всеки сам по себе си може да е много голям, но ако не може да се сработи с екипа, ако започнат вътрешни разправии и напрежение нещата отиват на никъде.

Фабио Капело: Ще ви разкажа два случая. В „Реал Мадрид” през 2007-а привлякох трима млади футболисти – Фернандо Гаго, Гонсало Игуаин и Марсело. Бяха на по 18 години. Президентът ме попита защо не играят. Отговорих, че са много добри, но им трябва време. Пусках ги по малко, за да натрупат опит и самочувствие, защото напрежението в „Реал Мадрид” е много голямо, независимо колко добър футболист си. Сега познавате добре тези трима футболисти.

Вторият случай е от  „Милан”. Там футболистите сякаш бяха родени с този клуб, после взехме нови, които приеха същите ценности. Но в един момент приемствеността в ценностите спря и затова сега „Милан” играе лошо. Младите са важни във футбола, но възрастните също са важни. Младите трябва да се научат да мислят като победители, трябва им пример и готовност да се жертват  за успеха. Аз казвам на моите футболисти така: "Ако не желаете да играете за отбора, отивайте на море!"

Очаквайте продължение!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ