Два незабавни въпроса, които всеки си задава щом ни срещне

Два незабавни въпроса, които всеки си задава щом ни срещне

Два незабавни въпроса, които всеки си задава щом ни срещне

Две секунди точно трае първият зрителен контакт при среща с непознат. Ние "сканираме" от пръв поглед, но и той ни оценява? Но, как и каква е оценката?

Професор Ейми Къди от Harvard Business School предлага отговор в нова книга, издадена в Щатите със заглавието "Presence". Тя изследва впечателнията от пръв поглед заедно с колегите си психолози Сюзън Фиск и Питър Глик в продължение на повече от 15 години. В рамките на проучванията си, открива повтарящи се модели, разказва Business Insider. Установява, че щом ни срещнат, хората интуинтивно търсят моментален отговор на два свои вътрешни въпроса:

  • Мога ли да имам доверие на този човек?
  • Мога ли да уважавам този човек? 

Психолозите наричат тези измерения "топлота" и "компетентност". В идеалния случай човек иска отговорите да са "Да". По думите на Къди все повече хора, особено в професионален контекст, вярват че компетентността е по-важният фактор. В крайна сметка те искат да се уверят, че човекът насреща е достатъчно талантлив и надежден - качества, важни не само в живота, но и в бизнеса. 

Въпреки това тя смята, че доверието все пак е по-натежаващият фактор. "От еволюционна гледна точка е по-решаващо за оцеляването ни да знаем дали един човек заслужава доверието ни", казва Къди. Това е приоритет за човека още от далечните времена, в които му е било нужно да оцелява като разчита на околните и да ловува и събира храна. И въпреки че компетентността се оценява много високо, първо трябва да бъде изградено доверие, за да се установи. Като се стараем да изтъкваме колкото може знанията си, уменията и силите, това може да има отблъскващ ефект. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ