Трогателният призив на Лизи Веласкес, родена без мазнини

Наричат я най-грозната жена в света. 24-годишната Лизи Веласкес е родена в Остин, Тексас, без мастна тъкан. Тя страда от рядък синдром, причиняващ ускорено стареене и незабавно разграждане на мазнините на лицето и тялото й.

Заболяването й се казва неонатален прогероиден синтром. За него не се знае почти нищо, освен че от него страдат още двама души на планетата. Заради тази аномалия, Лизи е изгубила зрението на дясното си око и тежи едва 26 килограма. 

Колкото и да се храни, не може да наддаде. За да поддържа живота си е принудена да яде на всеки 15 минути. Това означава, че се храни до 60 пъти дневно, посочва „Хъфингтън Пост”. През 2010 г. британският вестник „Дейли Телеграф” написа, че Лизи приема между 5000 и 8000 калории дневно.

Заради външния й вид тя става жертва на вербален тормоз в интернет и на живо. Въпреки това, решава да се бори за живот и с предразсъдъците. След продължителни усилия да поддържа тялото си успява да се запише в Университета в Сан Маркос, Тексас, с което се сбъдва нейна голяма мечта - да стане студентка. Пише и книга. „Вместо просто да седя и да гледам как хората ме съдят, започнах да искам да отида при тези хора, да се представя, да им дам визитката си и да им кажа „Може би трябва да спрете да зяпате и да започнете да разбирате”, казва тя.

Лизи Веласкес е един от най-впечатляващите мотивационни лектори на конференцията TED в Америка. Видеото тук показва нейна реч по време на събитието, в която тя разказва за себе си и отправя трогателен призив към публиката и зрителите да определят себе си независимо от всичко и всички наоколо и след това да поемат волана на живота си. 

Ето и видеото. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ