Добре дошли в Готард - най-дългия тунел в света!

Добре дошли в Готард - най-дългия тунел в света!

Добре дошли в Готард - най-дългия тунел в света!

Швейцария завърши строителството на най-дългия тунел в света, съобщиха с гордост местни медии. 

Тунелът се казва Готард и ще свързва жителите на два планински града, които до момента бяха недостъпни един за друг заради тежкия скален масив на швейцарските Алпи. Освен това той ще бъде транспортна връзка за достъп до индустриалните и културни центрове Цюрих, Милано и Торино. 

Новият тунел е с дължина от 57 километра. Той преминава под връх Пиц Ватгира в масива Готард. С пробиването му, Швейцария подобри рекорда за най-дълъг тунел в света, който до 2010 г. държеше японският Сейкан, с дължина от 53,8 километра, който свързва островите Хокайдо и Хоншу.

Готард е финансиран изцяло от Швейцария. Цената му възлиза на около 10,3 млрд. долара. Когато съоръжението отвори за обслужване на пътници, времето за пътуване между Цюрих, Лугано и Милано ще бъде скъсено с един час. Влаковете ще се движат през тунела със скорост от повече от 240 км/ч.

Сен Готард е тунел, който представлява важен елемент от изграждането на високоскоростната железопътна мрежа в Европа, отбелязаха швейцарските власти. Той ще позволи милиони тонове стоки, които сега се превозват с камиони през Алпите, да достигат до предназначението си с влак. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ