Измислиха делови костюм, който изчезва при лъжа

Измислиха делови костюм, който изчезва при лъжа

Измислиха делови костюм, който изчезва при лъжа

Група датски дизайнери от Studio Roosegaarde са в напреднала фаза над удивителна разработка – делови костюм, който става прозрачен, когато облеченият в него човек лъже.

„Техниката стана нашата втора кожа, втори език, начин на общуване и обработване на информацията. Прекарваме по цял ден загледани в екрана на айфона и се питаме постоянно могат ли технологиите да станат още „по-тактилни”, още по-интуитивни? Тези въпроси ни тласнаха към идеята да създадем облекло – втора кожа, което да става прозрачно при определени емоции, изпитавни от този, който го е облякъл”, разказва ръководителят на проекта Дана Рузагаарда.

За целта нейният екип разработва тъкан със специални датчици, които реагират при учестяване на пулса и я правят прозрачна посредством т.нар. „умно фолио”, което също е част от състава на иновативната материя, съобщава mignews.com. На принципа на регистриране на промени в пулса работят и детекторите на лъжата, затова и учените определят творението си като „костюм-изобличител.”

Любопитното е, че компанията Studio Roosegaarde е известна със свои разработки в областта на инфрастурктурата, а не в модата. Тя създава системата за светещи пътища нощем с помощта на фотолуминисцентни бои. Става популярна с дансинга в клуб WATT в Ротердам, който преобразува енергията на танцуващите в осветление.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ