Истинският остров на Робинзон Крузо

Истинският остров на Робинзон Крузо

Истинският остров на Робинзон Крузо

Прочутият роман на Даниел Дефо за Робинзон Крузо е вдъхновен от истинската история на корабокрушенец от 18 век. Ако попаднете на острова, на който е претърпял корабокрушение героят от известната книга на Даниел Дефо - Робинзон Крузо сте склонни да мислите, че сте в идилия, обляна от слънце с пясъчни плажове и палми. С една дума това не е лошо място да корабокруширате.

Но на острова, за който се предполага, че е вдъхновил книгата няма нищо подобно. Той се намира в Тихия океан, близо на 700 км от бреговете на Чили и често е забулен в мъгла. Островът на Робинзон Крузо е най-големият от островите Хуан Фернандес - малък архипелаг, който сега е чилийска територия. Връзката му с книгата на Даниел Дефо датира от 1704, когато британски пиратски кораб акостира на острова.

Екипажът му е бил болен и изтощен. Един от моряците, млад шотландец, наречен Александър Селкирк, казва, че е лудост да продължат своето пътуване и спори с капитана за това. Какво се е случило след това не е ясно. Или Селкрик отказва да се присъедини към кораба, или е бил принуден да напусне от капитана. Така или иначе, той остава на малкия, необитаем остров, докато корабът отплава в далечината.

Салкрик оживял тук само за следващите четири години и четири месеца, оцелявайки на риба, плодове и диви кози, докато друг британски кораб го качва през 1709 г. Капитанът на този кораб го описва като "човек в кози кожи, които изглежда толкова диво, колкото тях". Селкрик се връща обратно в Лондон, където той се превръща в нещо като знаменитост. Дефо чува за историята и очевидно я използва (поне частично) като основа за Робинзон Крузо, публикувана през 1719.

Дефо прави много промени в приказката за Селкрик. Той се премества на остров на Карибите, населен с канибали. Докато Селкрик остава на острова само четири години, измисленият персонаж на Крузо прекарва 28 години, два месеца и 19 дни като корабокрушенец, които той педантично отбелязва в дневника си, пише BBC.

Островът на Крузо е покрит с тютюневи растения, какаови дървета и тропическа твърда дървесина. Но от време на време при четене на книгата можете да получите чувството, че става въпрос за чилийски остров. Крузо намира грозде, зайци, лисици и дори пингвини на острова, което предполага по-скоро умерен, отколкото тропически климат.

Героят описва острова като ужасен. За щастие нещата са се подобрили оттогава. Днес около 800 души живеят на мястото, вдъхновило книгата, преживяват от улов на омари и туризъм. Това е едно невероятно красиво място на драматични скали и извисяващи се планини.

Има само едно село. Крузо оцелява при земетресение и цунами като това от февруари 2010 г., което изпитват островитяните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ