Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Какво да откажем, когато чакаме дете

103

Снимка: Guliver / Getty Images

Предоставяме ви превод на материала на Consumer Reports, свързан с рисковете, които може да настъпят при раждане с прилагането на някои от най-разпространените медицински процедури. Изследванията и данните са за Съединените щати, но тъй като и десетте представени интервенции са широко застъпени в България, смятаме, че съветът към родилките да имат едно наум, когато пристъпват към тях, важи с пълна сила и у нас.

Въпреки че Щатите разполагат със здравеопазване, което надвишава по бюджет здравните системи в останалите части на света, бебетата и майките получават не толкова добра грижа, колкото в някои други развити страни. Децата в САЩ са двойно по-застрашени от смърт преди първия си рожден ден в сравнение с тези в Япония и Финландия например. В момента Америка се намира след 59 други страни в превенцията на майчината смъртност по време на раждане и е една от осемте държави в света, заедно с Афганистан и Салвадор, в които смъртността при майките расте.

Защо? Отчасти заради това, че американските майки вече не са толкова здрави, колкото в миналото, „което допринася за по-високорискови бременности“, казва д-р Даян Аштън – заместник-директор по медицинската част на March of Dimes (американска неправителствена организация, работеща в посока подобряването на здравето на майките и бебетата, бел. ред.).

Но другата основна причина за това може би се крие във факта, че лекарската целесъобразност изглежда взема превес над добрия изход. Американската здравна система се е превърнала в машина за раждане, която често се движи по свое собствено разписание, вместо да следи по-трудно предвидимия „график“ на майките и бебетата. Това, което кара тази „машина“ да се движи непрестанно, са технологичните намеси – животоспасяващи в някои ситуации, но и доста бъркащи се в естествените, здравословни процеси и увеличаващи опасността, ако се прилагат неподходящо.

Един пример: увеличаващият се в Америка брой цезарови сечения. Средно едно на всяко три бебетата идва на този свят чрез раждане с операция. Когато цезаровото сечение не се налага по медицински причини, може да навреди на майките и на бебетата много повече, отколкото да им помогне.

Д-р Аарън Б. Кагий, ръководител на Катедрата по акушерство и гинекология към Орегонския медицинския университет за здраве и наука в Портланд, отбелязва, че въпреки покачващия се през последните няколко десетилетия брой секцио в страната, не се забелязва спад в детската смъртност. „Всъщност, напротив, започваме да отчитаме увеличаване на майчината смъртност“, казва той.

Обезпокоени от този факт, през март 2014 г. Кагий и негови колеги от Американския съюз по акушерство и гинекология (АСАГ) и Дружеството за майчино-ембрионална медицина (ДМЕМ) разпространяват препоръки, целящи безопасното намаляване на броя на излишните цезарови сечения.

АСАГ си партнират и с Американската академия на семейните лекари (ААСЛ) като част от кампанията „Избирай умно“, за да предупредят обществото за прекаленото използване на две други много разпространени интервенции по време на бременността: плановите раждания и предизвикването на раждане без основателна медицинска причина.

Разбира се, идеята не е да се отхвърлят всички интервенции. Посоката, в която може да поеме едно раждане, няма как да бъде контролирана напълно. В някои ситуации предизвикването на контракции или извършването на цезарово сечение са най-безопасният избор. И тогава усложненията са изключение, а не правило.

Но проучванията сочат, че когато не са медицински оправдани, изброените по-долу интервенции може да доведат до злощастен край и за майките, и за бебетата.

1. Цезарово сечение при нискорисково първо раждане

Цезаровото сечение крие известен брой рискове, а „най-безопасният метод и за майката, и за бебето е протичащото без усложнения вагинално раждане“, казва д-р Катерин Спонг, завеждащ на филиала по бременност и перинатология към Института за детско здраве и човешко развитие „Юнис Кенеди Шрайвър“.

Най-добрият начин да се редуцират цялостно цезаровите сечения е като се намали броят им сред жените с нискорискова бременност, които раждат за първи път. Първоначалното цезарово сечение „предопределя изцяло репродуктивния живот на жената“, казва д-р Елиът Мейн – медицински директор на калифорнийската програма за качествена майчина грижа, имаща за цел да намали излишните цезарови сечения в щата. „В тази държава, ако първото ти раждане е с цезарово, вероятността всяко следващо също да е с такова е 90 %“, допълва той.

Цезаровото сечение е сериозна операция. Така че не е чудно, че когато процентът на извършваните процедури спада, спада и бройката на различните усложнения и по-специално инфекция или болка около разреза. Секциото също така може да усложни бъдещи бременности, да увеличи опасността от проблеми с плацентата, от ектопични бременности (тези, които протичат извън матката) или от разкъсване на стената на матката при белега. Рисковете нарастват с всяко следващо раждане с цезарово сечение.

В някои ситуации – ако майката диша затруднено или достигането на кислород до бебето е нарушено, раждането с операция е абсолютно наложително. Жените могат да увеличат шансовете си за избягване на излишното секцио, като намерят медицинско лице или лечебно заведение, което подкрепя вагиналното раждане. Когато избирате лекар и болница или родилен център, попитайте за процента на цезарови сечения и най-вече за процента при нискорискови раждания.

Целият текст четете на noviteroditeli.bg

още от Любопитно
16
Събота
Февруари