Как името на човека определя съдбата му

Как името на човека определя съдбата му

Как името на човека определя съдбата му

Изборът на име за детето открай време е трудна задача за много хора. Мъдрите родители мислят повече преди да решат как ще се казват наследниците им, защото името на детето може да окаже фундаментално влияние върху съдбата му в детските години и така да определи личността му на по-късен етап. Това отбелязва LiveScience, цитирайки проучване на американски учени.

„Неслучайно книгите с предложения за име на бебето са толкова популярни”, твърди Дейвид Фиджлио от Северозападния университет на Илинойс. „Винаги опитваме да помислим за първата частичка от идентичността на детето и по този начин, ако обръщаме повече внимание на имената като общество, има голям смисъл в това, че имената на хората влияят на начина, по който се самоопределят и какво мислят другите за тях”, казва той.

Редица проучвания показват, че името на детето се отразява върху живота му на възрастен. Например, при голяма част от момчетата, кръщавани с име, което приляга повече на момиченце, след това се наблюдават поведенчески проблеми. Големи притеснения създават универсалните имена, които прилягат както на момчета, така и на момичета. Момченцата в класната стая често се чувстват зле и искат да се докажат като мъж, когато в обкръжението им се обръщат със същото име и към момиче.

Оказва се, че най-често срещаните и най-редките имена стават повод за най-много проблеми. Британско проучване от май миналата година показва, че всеки пети родител в страната съжалява за избора на име на детето си. В повечето случаи става дума за имена, които звучат странно и се изписва трудно. (По последни данни традиционните Джон и Мери в на Острова са изместени като фаворити от Джейкъб и Емили, както и от Майкъл и Изабела.)

Отношението на хората към името на човека зависи от личния им опит, отбелязва Дейвид Фиджлио. Ако в детството си сме познавали момиче с името Ани и тя ни е оставила с лошо впечатление, по-нататък в живота автоматично започваме да се отнасяме с недоверие към всички Ани-та, които срещаме. Освен това, научните изследвания сочат, че първото име на хората се отразява върху самочувствието им.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ