Как мобилните устройства съсипват интимните връзки

Как мобилните устройства съсипват интимните връзки

Как мобилните устройства съсипват интимните връзки

Важните неща в живота ни страдат, защото постоянно сме ангажирани от някое електронно устройство. Забравяме да правим онова, което ни укрепва физически и емоционално. Пренебрегваме душевното си здраве и благоденствие. Оставяме всичко на заден план заради „техновмешателството“ – нарастващата зависимост от електронни устройства.

Ако сте редовни читатели на Psychology Today, вероятно вече сте чували термина „техновмешателство“. Екипът ни се опитва да подчертае скритите опасности и рискове на пристрастяването към технологиите и да ви окуражи да вземете конструктивни мерки.

Заради културата, в която живеем, е трудно влиянието на технологиите да бъде пресечено или омаловажено. Тъй като сме изолирани, всички, малко или много, сме подвластни на изискванията на обществото. Ако хората в обкръжението ви – колеги, приятели и роднини, очакват постоянно да сте на разположение, вероятно се съобразявате. Ако не отговаряте, сте задължени да върнете обаждането или имейла, или съобщението, и то веднага! В следващите 90 секунди! Всеки, който си е  изпатил, ще ви каже, че ако не го направите навреме, последиците за „нарушителя” (вас) ще са тежки.

В проучването си, Сесил Андрес, лидер на  движението Voluntary Simplicity, казва, че двойките в Северна Америка прекарват средно само 12 минути на ден в разговори един с друг. Връзката е като жив организъм – изисква адекватна грижа, внимание и подхранване. Без тези неща повечето отношения загиват.

Сара Койн, която е измислила термина „техновмешателство”, е професор във Факултета по семеен живот на университета Brigham Young. През 2014 тя провежда проучване сред 140 обвързани жени, в което установява, че 75% от тях не могат да разговарят с половинките си, защото мобилните устройства им пречат. Същите дами споделили, че заради телефоните си се карат по-често със своите партньорите и това ги кара да се чувстват зле и дори  депресирани и неудовлетворени от живота.

Койн не е единствената с подобни изводи. Все повече психологически изследвания демонстрират как повишената зависимост от технологиите влияе на връзките ни с най-близките, особено когато се храним или в моменти на интимност. В допитване на Harris Interactive, една-трета от възрастните признали, че ползват телефона си, когато излизат на вечеря. В допитването, озаглавено „Американците не пускат телефона дори по време на секс”, почти 20% от участниците на възраст между 18 и 34 години, които имат смартфон, казват, че са ползвали устройствата си по време на полов акт! Много двойки споделят, че се карат заради употребата на телефони, когато предварително са имали нагласа за смислено и ползотворно сближаване.

Не само жените се оплакват. В доклада си за International Journal of Neuropsychotherapy от 2014 година, Кристин Легет и Питър Росов стигат до следния извод: „Съвременната ера на дигитална обвързаност позволява на хората непрекъснато да се „включват” и „изключват” от разговори очи в очи.” Легет и Росов проучили 21 двойки и установили, че чувството им за сигурност, контрол и привързаност е понижено. Поради прекомерна употреба на електронни устройства двойките били по-негативно настроени към собствените си връзки.

За щастие, има начин да се справим с тежестта на технологиите. Не е нужно да сме роби на социалните норми или да рискуваме здравето си. За съжаление, често не осъзнаваме положението си, докато съвсем не затънем в проблеми. По-трудно отвикваме от стари привички, отколкото от новите навици.

Ефективна стратегия за двойките е да отделят време, в което да не ползват мобилни устройства. Разходките или колоезденето с партньора могат да ви бъдат от полза, ако оставите техниката вкъщи. Ако прекарвате част от уикенда без устройствата, по-лесно ще преборите нуждата да сте на линия 24/7. Много двойки вече знаят, че са необходими драстични мерки, за да не се стига до по-лоши последствия, като например развод.

Партньорите могат да постигат споразумение за това, как по удобен начин да разпределят времето, прекарано пред екрана, и как да намират такова за дейностите, които ще закрепят връзката им. Не мислете само за онова, което другите „очакват” и „смятат”, че трябва да правите, а и за това, което е необходимо, за да поддържате връзката си здравословна. Ако нещата се влошат прекалено, ще е трудно да намерите мотивация да намалите „техновмешателството”. Стигне ли се дотам, значи сте чакали твърде дълго.          

Източник: Psychology Today

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ