Най-популярният учебен курс в “Харвард“

Най-популярният учебен курс в “Харвард“

Най-популярният учебен курс в “Харвард“

Един различен учебен курс е фаворит през новия семестър на учебната година в университета „Харвард“ в САЩ - „Въведение в компютърните науки I”. Да го посещават са се записали рекорден брой студенти – 818. Това е близо 12% от всички учащи в престижното учебно заведение, посочва Bussines Insider, цитирайки сайта на вестника към университета The Harvard Crimson.

Курсът е привлякъл близо 100 студента повече спрямо миналата есен. Това го прави най-големият клас в 30-годишната история на институцията, както и най-заинтригувалия младежите курс през семестъра. Той измества традиционния фаворит на студентите досега „Принципи на икономиката“, който бе по-атрактивен за студентите миналата година. Сега вече „Принципи на икономиката“ е вторият най-посещаван предмет в „Харвард“, със 711 записани за него.

Според наблюдатели промяната показва ключова тенденция. Младежите се насочват към програмирането и го смятат за по-важно умение за професионалното им бъдеще от научаването на икономическите основи.

Курсът се преподава от д-р Дейвид Джей Малън и покрива теми като алгоритми, софтуерно инженерство и уеб разработване, според каталога с учебни предмети на „Харвард“. Освен това в него се изучават компютърни езици като PHP и JavaScript.

Популярността му е в пъти по-висока спрямо миналото. За сравнение, през 2002 г. да го изучават се записват едва стотина студенти. През 2005 г. програмата му включва като гост лектор Марк Зукърбърг.

„Студентите на „Харвард са умни. Те са разбрали, че в почти всяка сфера на образованието изчислителните методи и математическото мислене ще бъдат важни за бъдещето им“, коментира Хари Луис – директор към катедрата за компютърни науки на университета.

Последни проучвания от Щатите доказват това. Те сочат, че е по-вероятно студентите със силни умения по математика и добри способности за общуване да печелят повече пари в бъдещата си кариера от останалите им връстници.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ