Разпознавате ли митовете от истините?

Разпознавате ли митовете от истините?

Разпознавате ли митовете от истините?

„Бива ли ви да различавате митовете от фактите?”, пита британският вестник Independent. Нов тест от Спенсър Гийнбърг, математик и бивш инвестиционен банкер, цели да установи точно това.

Грийнбърг е мозъкът зад американския неправителствен проект Clearer Thinking, чиято мисия е да помага на хората да вземат правилни решения. Ето неговия предизвикателен тест. Факт или мит според вас са следните твърдения?   

1. Наполеон Бонапарт е бил необичайно нисък (оттам идва и изразът „Наполеонов комплекс”).

2. Целомъдреният пояс е създаден през Средновековието.

3. Нервността наистина кара стъпалата ни да изстиват.

4. Всички проучвания върху антиоксидантите сочат, че приемът на антиоксидантни добавки (бета каротин, витамин Е, витамин А) удължават живота.

5. Ругатните на висок тон, докато изпитваме физическа болка, увеличават търпимостта ни към нея.

6. Пиенето на прекалено много вода може да ни убие.

7. Храните и сосовете, които съдържат алкохол, всъщност са безалкохолни, тъй като алкохолът се изпарява.

8. Разчупването на курабийка с късметче след хранене е популярна китайска традиция.

9. Кучетата се потят единствено чрез слюноотделяне.

10. Някога в Масачузетс е била разпространена практиката на затворниците – за ужас на последните – да се сервират омари.

11. Някои видове прилепи са слепи.

12. "Кока-Кола" разтваря ръждата.

13. Полиграфичните тестове не са особено надеждни.

14. Ако добавите бонбонки Mentos в газирана напитка, ще предизвикате изригване, подобно на гейзер.

15. Дългокракият паяк е най-отровният в света, но устата му е твърде малка, за да пробие човешката кожа.

16. Според американския съд, убийството на Мартин Лутър Кинг - младши  е било част от правителствена конспирация.

17. Влизането в морето/басейна по-малко от час след хранене увеличава риска от мускулни крампи и удавяне.

18. Тъй като в атомите има много празно пространство, ако ги компресираме, бихме могли да поберем цялата човешка раса в една ябълка.

19. Удавниците обикновено махат и шляпат с ръце и крещят.

20. Кислородната вода има антисептични свойства и е подходяща за третирането на рани.

21. С възрастта носовете и ушите на хората стават все по-дълги.

22. Повечето клетки в човешкото тяло са бактериални, а не човешки.

23. Клетките на косата и ноктите оцеляват и продължават да растат дълго след смъртта на тялото.

24. От гледна точка на ботаниката, доматът е плод.

25. Захарта предизвиква хиперактивност у децата.

26. Не е добра идея да смесвате белина и амоняк.

27. Някои ваксини повишават риска от заболявания от аутистичния спектър при децата.

28. Когато сте ядосани, удрянето и крещенето помагат да преборите агресията и да се успокоите.

29. Добре запечатан, медът остава годен за консумация в продължение на хилядолетия, ако не и завинаги.

30. Синият кит има сърце с размерите на Volkswagen Beetle.

Отговорите можете да видите на следващата страница.

ОТГОВОРИ:

1. МИТ! Наполеон Бонапарт – със своите 169 сантиметра – е бил малко по-висок от тогавашния средностатистически французин (в миналото хората са били по-ниски, отколкото днес). Според някои, той е получил прякора „le Petit Corporal” („Малкият капрал”) в знак на привързаност.  

2. МИТ! Съвременните историци смятат, че целомъдрените пояси са умишлено създадени имитации или уреди от 19-ти и началото на 20-ти век, които възпрепятстват самозадоволяването. Появяват се в резултат на убеждението, че самозадоволяването води до лудост. Обикновено родители са ги купували за своите тийнейджъри.

3. ФАКТ! Когато сме под напрежение, тялото ни транспортира кръв от крайниците към мозъка, дробовете и сърцето. Така организмът ни се подготвя да реагира на стреса, но резултатът е студени длани и стъпала.

4. МИТ! Много хора вярват, че антиоксидантите ни даряват с дълголетие. Анализ на 78 проучвания обаче опровергава това твърдене и дори сочи, че някои добавки, сред които витамин А, всъщност леко повишават риска от смърт (с 3%). Бележка: тези разкрития не се отнасят за хората, които страдат от дефицит на определен антиоксидант.

5. ФАКТ! Участници в лабораторни проучвания били помолени да потопят дланите си в съдове с леденостудена вода, а след това да повтарят или ругатня, или приемлива дума. Онези, които псували, се справили по-героично с болката, отколкото другите. Има обаче една подробност – участниците, които редовно псували в ежедневието, демонстрирали същия праг на търпимост, колкото другите, които избрали да не употребяват ругатни.

6. ФАКТ! В радио състезание по пиене на вода, жена, която изпила 6 литра в рамките на 3 часа, по-късно починала от предозиране. „Натравянето” с H2O се среща и при спортисти, които се престарават с рехидратацията, купонджии, които са приели екстази (то предизвиква неутолима жажда), и участници в странни ритуали за влизане в колежански организации. Интоксикацията настъпва, когато бъбреците не могат да изхвърлят водата достатъчно бързо, в резултат на което клетките се издуват.

7. МИТ! Проучване сочи, че част от алкохола, използва при гответе, остава – 25% след час печене или варене и 10% след 2 часа. И в двата случая обаче, количеството, което консумираме с ястия, приготвени с алкохол, рядко – ако изобщо – предизвиква опиянение.

8. МИТ! Курабиите с късметче са измислени и пренесени в САЩ от японците. В Китай се срещат изключително рядко и биват възприемани като символ на американската кухня.

9. МИТ! Въпреки че кучетата регулират телесната си температура предимно чрез учестено и тежко дишане, техните потни жлези са разположени във възглавничките на лапите.

10. ФАКТ! През 17-ти век, затворниците и чираците в Масачузетс се оплаквали, че били хранени само с омари. Деликатесът се срещал в такова изобилие, че бил използват за тор и риболовна стръв. И все пак сервирането на омар на затворниците по закон не било „жестоко или необичайно наказание”, както често се твърди.

11. МИТ! Всъщност слепи прилепи изобщо няма. Макар че около 70% от тях използват ехолокация, за да се придвижват успешно, всички видове прилепи имат очи и зрение. Плодните прилепи виждат чудесно в тъмното и дори не използват ехолокация.

12. ФАКТ! Въглеродната киселина, която се среща в много газирани напитки, върши страхотна работа, ако искате да се отървете от ръждата по автомобила. Ако искате да разложите зъб обаче, ще трябва да почакате малко повече. 

13. ФАКТ! Полиграфичните тестове са малко по-прецизни от случайността, но все пак са много неточни. Заради тях стотици невинни са зад решетките, а виновниците – на свобода. Въпреки това, детекторите на лъжата все още се използват понякога за оценяване кандидатите за федерални служители, както и в някои американски съдебни зали.

14. ФАКТ! Ето и кратко видео на реакцията, която е възможна с почти всяка газирана напитка, макар че диетичната кола е най-подходяща.

15. МИТ! Дългокраките паяци могат да пробият човешката кожа, но нищожното количество отрова, което отделят, предизвиква само краткотрайно парене.

16. ФАКТ! Отначало обвинен в убийството на Мартин Лутър Кинг – младши е Джеймс Ърл Рей. През 1999 година обаче, семейство Кинг завеждат дело за убийство срещу мъж на име Лойд Джауърс и други „неизвестни заговорници”. Съдебните заседатели намират Джауърс и другите страни (включително федералното правителство) за виновни в заговор за убийството на общественика.

17. МИТ! Доказателства за това твърдение липсват. И все пак едно проучване прави връзка между консумацията на алкохол и инцидентите с удавници.

18. ФАКТ! Един атом съдържа изключително миниатюрно ядро и много свободно пространство между електроните, които го заобикалят. Ако „изсмучете” всичкото това пространство от атомите на всички човешки същества, наистина бихте могли да поберете расата ни в обема на една ябълка.

19. МИТ! Заради „инстинктивната реакция при давене”, махането с ръце, крещенето или опитите на човек да се хване за въже или друг спасително пособие обикновено са невъзможни. В действителност, давенето обикновено протича незабележимо. Ето и как да разберете дали някой се намира в беда: когато се дави, човек обикновено гледа към брега; устата му се намира на равнището на водната повърхност; главата му е килната назад; тялото е във вертикална позиция; с ръцете си извършва движения, наподобяващи качване по стълба. Инстинктивната реакция при давене обикновено продължава между 20 и 60 секунди. Ако забележите някой от тези признаци, незабавно се притечете на помощ.

20. МИТ! Кислородната вода е ефективно почистващо средство, но не и агент, който редуцира бактериалните инфекции при наранявани. Освен това, нанесена директно върху раната, тя може да затрудни зарастването и да доведе до образуването на белези, тъй като разрушава новообразуваните кожни клетки.

21. ФАКТ! Носовете и ушите ни наистина стават по-дълги с възрастта и виновни за това са гравитацията и еластичността на кожата, която намалява с годините.

22. ФАКТ! Човешкото тяло съдържа трилиони бактерии и други микроорганизми – над 10 хиляди различни вида, - повечето от които живеят в хармония с телесните клетки и помагат при жизненоважни процеси като храносмилането. Изненадващо, но бактериалните клетки превъзхождат по численост телесните в съотношение 10:1.

23. МИТ! Косата и ноктите не продължават да растат след настъпване на смъртта. Митът обаче е особено устойчив, тъй като кожата изсъхва и се свива в основата на космите и ноктите, създавайки илюзията за растеж.  

24. ФАКТ! Въпреки че в повечето случаи използваме доматите като зеленчуци, от гледна точка на ботаниката те са плодове. Същото се отнася и за зеления боб, патладжана, краставицата, камбите и тиквите. Ревенът, от друга страна е зеленчук. Причината е плодовете се образуват от цветове и съдържат семена. Другите ядливи части на растенията – листа, корени и стебла – са по-характерни за зеленчуците.   

25. МИТ! Проучвания сочат, че няма разлики в поведението между деца, които консумират много захар, и такива, които не приемат почти никаква. Същите са резултатите от изследвания, конкретно фокусирани върху малчугани, които страдат от дефицит на вниманието, хиперактивност или чувствителност към захар.

26. ФАКТ! Сместа от амоняк и белина отделя токсични изпарения. Не си правете експерименти!

27. МИТ! Едно проучване на Андрю Уакафийлд твърди, че има връзка между ваксините и аутизма, но многократните опити за възпроизвеждане на резултатите са неуспешни, поради което изследването е обявено за манипулирано. Толкова много ресурси и усилия са прахосани за доказване на невалидната хипотеза, че както казва един биоетик, „ваксините са единственото нещо, за което е категорично доказано, че не предизвиква аутизъм”.

28. МИТ! Проучвания сочат, че „изкарването на яда” чрез блъскане отслабва самоконтрола и ни прави дори по-агресивни в бъдещи провокативни ситуации. Най-добре си поемете дълбоко въздух, сменете обстановката или използвайте хумор.

29. ФАКТ! Гърнета с вкусен мед са открити в много египетски гробници. Но как? Причината е, че пчелите добавят към сладката продукция ензим, който – когато реагира с нея – образува малко количество вещество, убиващо бактериите.

30. ФАКТ! Сините китове са най-големите познати животни в историята на света. Те могат да достигнат дължина от 30,5 метра и маса от около 160 тона. Сърцето на един възрастен екземпляр е горе-долу с размерите на един Volkswagen Beetle, а аортата му е достатъчно голяма, за да пропълзи човек през нея.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ