По света и у нас през март

По света и у нас през март

По света и у нас през март

За втори пореден месец екипът на „Мениджър Нюз” ще се постарае да ви представи най-значимите и любопитни събития по света и у нас.

Март, известен повече като "женския месец" e съпроводен от няколко много значими празника за България – 1 март - Баба Марта, 3 март – Национален празник – честване на годишнина от освобождението от турско робство и разбира се, 8 март – Ден на майката и жената. Последният е световен празник.

Едно от най-значимите събития през март, в световен мащаб е карнавалът в Рио де Жанейро, Бразилия.

България:

1 март – Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. Това е последният от трите месеците, които са персонифицирани в българските митични представи - януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братята с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту се разфучава, защото "братята са й изпили винцето". С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният от тях, е закичването на жени, моми, деца и млади животни с мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март - деня на пристигането на Баба Марта. Месецът е пълен с обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици. По традиция, мартеницата се носи докато се види щъркел. Тогава се връзва на цъфнало дръвче.

1 март - Пролетен салон 2011 в Нова Загора - традиционна изложба на новозагорските художници. Организира се в Художествената галерия в Нова Загора

1 март - Чудомирови празници и Национален театрален фестивал - Културен празник, свързан с най- големия  казанлъшки хуморист – Чудомир. Посветен е на театъра, музиката, хумора и сатирата, литературата и изкуството. Чудомировите празници са излезли от рамките на града и са се превърнали в повод да се покаже най-доброто от културата на страната. Празниците включват изложби, концерти на класическа музика, гостуващи театрални постановки от цялата страна.

3 март – Национален празник, честват се 133-години от освобождението на България от Турско робство. На 3-ти март, 1878 г. е подписан Санстефанския мирен договор, с който се слага началото на утвърждаването на България като суверенна държава. От падането си под османска власт през 1396 г. българите извървяват дълъг път докато стигнат отново до своята национална идентичност. Основно значение за Освобождението има Априлското въстание през 1876 г., което е удавено в кръв. Загиват над 30 хил. души, но животът им не е погубен напразно -  саможертвата им привлича погледа на света. Най-великите умове по това време като Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Лев Толстой, Достоевски и много други издигат своя глас в защита на българската кауза. Това дава повод на Русия активно да се намеси в решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. руската държава обявява война на турската империя. За осем месеца руските войски окупират цяла България и стигат до Константинопол. На паметната за всички българи дата 3 март в малкото селце Сан Стефано, разположено на 12 км от Истанбул е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга. От точка 6 до точка 11 в този договор се разглеждат решенията, свързани с българския въпрос. Според документа, България трябва да бъде трибутарно княжество (което плаща данък на султана). Тя трябва да има управител християнин и местна войска. Границите й се покриват с границите на българската екзархия, и са утвърдени със султанския ферман от 1870 г., когато получаваме църковната си независимост. Тези граници включват Северна България  (без Северна Добруджа, която се дава на Румъния), цяла Тракия (без района на Гюмюржина и Одрин) и Македония (без Солун и Халкидическия полуостров).

4 – 6 март - Фестивал „Кукерландия 2011” гр. Ямбол. Празникът е от национално значение с международно участие и се организира  за поредна година от общините Тунджа и Ямбол. Кукери и джумали, бабугери, старци, сурвакари, бразаи - независимо как се наричат и откъде идват, надянали козина и страшни и странни маски, те ще покажат една българска традиция. По същото време ще се проведе и международният фотоконкурс - изложба „Кукерландия 2011” в Художествена галерия „Жорж Папазов” в Ямбол.

5 март - Фестивал на маскарадните игри – провежда се всяка година, през първата събота на месец март в Стара Загора. Във фестивала участват български и чужди състави. Започва с шествие, което стига до централния градски площад. Представят се ритуали от обредния календар за прогонване на злите сили.

6 март – Сирни Заговезни. Православен празник, който се чества седем седмици преди Велик ден. Традиционно през този ден младото семейство отива на гости на родителите си, за да поиска прошка. На трапезата задължително се слага баница със сирене, питка, мляко с ориз, яйца, бяла халва с ядки, риба и др. След гощавката се завързва халва на конец на тавана, завърта се, а децата се опитват да я хванат с уста - това е ритуалът "хамкане". Характерно още за празника е запалването на празничните огньове (Сирнишки огньове) и танците около тях, които през великденските пости са забранени.

8 март - Международен ден на жената и майката- това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените. Датата е свързана с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г.  в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати.

12 март - Тодоровден –  по традиция, преди изгрев слънце жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна. От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица. Най-интересният момент от Тодоровден е кушията (надбягване с коне). На празника се изпълняват и обреди, свързани с младите невести, които са в първата година от сватбата. В Западна България младата булка, облечена в невестинската си премяна, отива в петък вечер на църква. Придружава я свекървата, която носи тепсия с варена царевица и отгоре специален колак. Невестите остават отвън, а свекървите влизат вътре, където свещеникът „отчита донесеното”. По пътя до къщи те и другите жени ритат невестите. Върнатата царевица разпръскват по градините, за да расте посятото. В цялата страна се организират конни надбягвания.

16 март – 2 април - Международен фестивал „Мартенски музикални дни", гр. Русе - Всяка година през втората половина на месец март град Русе събира елитни български и чужди музиканти от различни точки на света като гости и участници в един от най-старите международни музикални фестивали в България – “Мартенски музикални дни”. Фестивалът е основан през 1961 г. като инициатива в рамките на българо-немското културно сътрудничество.

20- 21 март – „Кюстендилска пролет” е знаков за Кюстендил празник. Чества се от 1966 г. и на този ден се организират множество забави с участието на най-популярните състави и изпълнители, като се избира най-красива девойка. Това е първият конкурс в България за най-красиво момиче.

22 март  – 2 май - Пролетни дни на културата –„Силистра 2011” - Това е двумесечен традиционен цикъл от разнообразни и интересни прояви, в които се включват всички културни институти на общината,  професионалните творческите съюзи и сдруженията на дейците на културата.

25 март – Благовещение e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство) и едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията, на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

По света:

1 - 14 март - Фестивалът Омизутори се провежда всяка година по едно и също време в Япония, в храмът Тодаи-джи в Нара. Това е будистка церемония на повече от 1200 години. В продължение на 14 дни монасите изповядват своите грехове и се молят за световен мир и богата реколта. Най-впечатляващата гледка по време на фестивала е когато монасите тичат и размахват огромни борови факли. Вярва се, че ако те поръсят искри от тях, ще бъдеш защитен от злото.

3-9 март - Карнавалът в Ивреа, Торино, Италия, известен още като "Битката с портокали". По време на карнавала улиците на града се изпълват с аромата на портокали и по това време там могат да бъдат опитани някои от местните специалитети и прочути вина. Смята се, че това е единственият фестивал в света, който разказва истинска история и който си има собствен сценарий, а не просто карнавални герои. Всъщност, той е микс от реалност и измислица. Тези, които хвърлят портокали от двуколките, играят ролята на стражата на тираните, а тези, които ги замерят от улицата, са бунтуващите се граждани на Ивреа. Ако сте в Ивреа по време на карнавала, но не искате да ви обстрелват с портокали, трябва да носите червена шапка, подобна на тази на френските революционери.

4 - 8 март - Карнавалът на Дявола в Оруро, Боливия. Комбинацият от цвят, необичайни маски, музика, танци и фойерверки. Маските са феноменални  и включват всичко - от пастири на лама до амазонски индианци с огромни маски с пера. Танцьорите на Дявола изпълняват особен вид поклонение. Оруро е миньорски град и местните жители прекарват дълго време под земята, затова решили да приемат бога на подземния свят - Сатаната, или Supay. В миналото те извършвали жертвоприношения за дявола редовно, за да си "подсигурят" безопасност в мините. 

В наши дни карнавалните шествия се съсредоточават повече върху покровителя на мините – Девата на Sovacón и Pachamama - Майката Земя. Карнавалът завършва в понеделник. Гуляещите се събират на градския площад. В церемониите на Ch'alla, алкохолни и безалкохолни напитки тържествено се изсипват на земята – връщат се обратно към майката природа, откъдето са произлезли.

5 март - Ниепи - Денят на тишината. Провежда се ежегодно в деня на настъпване на новата година в Бали. Води се денят на тишината. Това е ден за равносметка, в който се забраняват светлините, телевизорите, радиата, секса,  разговорите и всички стоят вкъщи. Дори и туристите биват предупреждавани да не излизат от хотелите, но не им се забранява гледането на телевизия, стига звука да е намален. Денят Ниепи е последван от серия пречистващи ритуали включващи измиване на всички фигури от храмовете в реките и изгонване на злите духове чрез изгаряне на карнавални кукли, символизиращи демоните.

5 – 6 март – Карнавалът в Рио е едно от най-очакваните събития не само в Бразилия, но и в целия свят.  Всяка година той привлича между половин и един милион туристи, въпреки че подобни карнавали се провеждат във всички градове в Бразилия и според местните жители пищната фиеста в Рио е за пред чужденците, а истинското веселие е в по-малките градчета. Първият фестивал в Рио де Жанейро се е провел през 1723г., но познатият ни днес парад датира от 1830г. Карнавалът е европейска традиция, която католиците колонизатори пренасят в Новия свят, а африканските роби с техните страстни ритми и движения превръщат в истинска фиеста. Резултатът е новото понятие карибски карнавал, който разлюлява цяла Южна Америка. Най-прочутият карнавал безспорно е този в Рио де Жанейро. Той винаги започва в събота, 40 дни преди Великден, и завършва във вторник, последният ден преди постите, като фиестата се вихри непрестанно четири дни и четири нощи. По традиция в петък вечер, преди същинския карнавал, се провежда шествие по улиците на Рио де Жанейро, по време на което Крал Момо се възкачва на трона. Кралят се избира измежду най-дебелите жители на града, като условието е да тежи поне 100 кг. В края на шествието кметът на града връчва на Краля на фестивала ключовете от Рио, предавайки му символично управлението, без властта му да може да се простира върху полицията.  В събота се представят танцовите школи от „А” лигата, които се борят за участие във Висшата лига през следващата година. Те имат възможност да избират за танците си между пет вида карнавални костюми и шест вида бански. Кулминацията на карнавала е в неделя, когато 14-те най-добре представили се през годината школи по самба, съставляващи т. нар. „Висша лига", се борят за шампионската корона. Всяка от тях показва уменията си през 90-те минути слава на прочутия булевард „Самбадром" (дълъг 700м. и разполагащ с над 70 000 седящи места), представяйки своя сцена и оригинален сюжет. Ежегодно, всяка школа изразходва около 1 милион долара по подготовката за карнавала. 

15 - 19 март - Карнавалът във Валенсия. Eжегодният празник-фестивал Semana Fallera (Седмицата на Fallas) е eмблематичен не само за Валенсия, но и за цяла Испания. Той се свързва с древни езически ритуали, известни в средиземноморския свят и отнасяни към прехода от зимата към пролетта. Карнавалът е започнал да се провежда още от 15 век, когато на 19 март градските дърводелци чествали своя патрон – Сан Хосе (Sant Joset) и почиствали работилниците си за предстоящата пролет. Тогава те изхвърляли на улиците вехтории и отпадъци, като ги подпалвали с дървените свещници (parot), които използвали през зимата. Днес празникът се състои от шествия, конкурси, изложби и прочие, които са доста добре организирани.

17 - 20 март – Фестивалът Св. Патрик в Дъблин, Ирландия е уникално събитие, което обединява местните жители и посетители в празничната атмосфера на музика, танци и купони. По време на фестивала се провеждат множество улични театри, изпълнява се традиционна ирландска музика.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ