Редки неврологични заболявания, които променят представата ни за реалността

Редки неврологични заболявания, които променят представата ни за реалността

Редки неврологични заболявания, които променят представата ни за реалността

Представете си какво би било да можехте да чувствате емоциите на околните – удоволствието и болката им. Или пък да бяхте убедени, че въпреки всички доказателства за обратното, сте мъртви.

Съществуват няколко редки неврологични заболявания, засегнали малък брой хора през годините. Класическата книга на Оливър Сакс „Мъжът, който взе жена си за шапка” ни представя доста странни здравословни състояния, но те са едва върхът на айсберга. Ето и някои от останалите:

1. Синдром на Котард

Господин Б. е 65-годишен пенсиониран учител без семейна обремененост от психични разстройства, който изведнъж започва да изпада в лошо настроение, спира да изпитва удоволствие, спи и се храни по-малко и развива чувството, че е негоден. По-късно халюцинира, че органите му са спрели да функционират и че къщата му ще се срути. След опит за самоубийство, той започва да вярва, че е мъртъв.

Г-н Б. страда от заболяване, познато като синдрома на Котард (синдрома на ходещия труп), който кара страдащите от него да се смятат за мъртви. Противно на всякаква логика, половината от пациентите с това състояние пък мислят, че са безсмъртни. Лечението включва антидепресанти, антипсихотици и електроконвулсивната терапия.

2. Прозопагнозия 

Писателят и невролог Оливър Сакс си спомня историята за мъж, който „взел жена си за шапка”. Той имал заболяване, което му пречело да разпознава лица – прозопагнозия или „лицева слепота”. (Самият Сакс страдал от лека форма на това разстройство.)

В зависимост от сериозността на случая, човек може да срещне трудност при разпознаването на познати лица, различаването на непознати или различаването на лица от предмети. Прозопагнозия обикновено настъпва в резултат на инсулт, но около 2,5% от пациентите се раждат с това състояние.

3. Огледална синестезия

В епизод на телевизионното предаване Invisibilia, жена, пожелала да остане анонимна, разказва, че когато вижда как един човек прегръща друг, самата тя се чувства прегърната; когато види някого да се наранява, чувства болката на същото място като пострадалия; не може да гледа как хората се хранят, защото има чувството, че й тъпчат храна в устата.

Дамата страда от рядко заболяване, наречено огледална синестезия. То я кара физически да „чувства” онова, което чувстват хората около нея. Макар че е родена с това състояние, други го получават в резултат на инсулт или ампутация на крайник (което може да доведе до осезание на „фантомния” крайник). Първият случай на това заболяване е документиран през 2005 година, като оттогава са известни само шепа такива.

4. Заблуда/Синдром на Капграс (заблуда на двойниците)

След като ражда, 36-годишна жена развива заблудата, че синът й и други членове на семейството й са заменени с двойници-мошеници. Тя страда от разстройството в продължение на 5 години, като всяко лечение, предложено от лекарите, се проваля. В крайна сметка жената се подлага на електроконвулсивна терапия и психиатричните й симптоми отминават.

Жената страдала от така наречената заблуда на Капграс (или синдром на Капграс), която кара пациентите да мислят, че близките им са за заменени от фалшиви двойници, роботи или извънземни. Заболяването се среща при хора с параноидна шизофрения, но понякога и при пациенти с мозъчна травма или деменция. По-разпространена е при жените, отколкото при мъжете (в съотношение 3:2).

5. Синдром на извънземната ръка

82-годишна жена претърпява инсулт и около 6 седмици по-късно казва, че лявата й ръка не е нейна. Убедена е, че крайникът принадлежи на брат й, който е неотлъчно до нея след инсулта, и има чувството, че ръката не я слуша.

Това е случай на синдрома на извънземната ръка – рядко неврологично заболяване, при което крайникът на пациента се движи неконтролируемо и сякаш принадлежи другиму. Понякога страдащите от това разстройство неволно посягат да вземат някакъв предмет с извънземната ръка и използват здравата, за да я обуздаят. Заболяването може да бъде причинено от увредена връзка между двете мозъчни полукълба, инсулт или мозъчна травма. Документираните случаи са едва 50 в цял свят.

6. Хемианопсия

След преживян инсулт някои хора информират, че сякаш за започнали да игнорират половината свят – например половината храна в чинията, въпреки че все още са гладни. Други пък виждат само числата от 6 до 12 върху часовника.

Тези хора страдат от хемианопсия – заболяване, което настъпва в резултат на увреждане на едното мозъчно полукълбо и кара човек да губи представа за съществуването на половината заобикалящо го пространство. Пациентите не могат да виждат или обработват информация, получена от едната страната на тялото или средата (обикновено противоположната на засегнатото полукълбо страна).

7. Афантазия

След извършена коронарна ангиопластика, 65-годишен мъж губи способността да „призовава” картини в главата си. При попълване на анкети той казва, че не може да визуализира неща, въпреки че се представя съвсем нормално на тестове за възприятие, визуална памет и визуални образи.

След като учени документират случая му, поне 20 души се свързват, за да съобщят за същия проблем. Въпреки че състоянието все още не е признато за неврологично заболяване, учените му дават красноречивото название „афантазия”, от гръцката дума за въображение.

8. Йерусалимски синдром

Здрав германски турист посещава Йерусалим, за да изучи юдаизма в търсене на „истинската” религия. В крайна сметка претърпява психотичен епизод в Църквата на Божия гроб, построена на мястото, където се смята, че Исус е бил разпнат и погребан.

Според учени, мъжът е страдал от Йерусалимски синдром – феномен, който кара посетителите на свещения град да развиват религиозни заблуди и психотични идеи. През 2000 година израелски психиатри публикуват проучване, което гласи, че 1200 туристи са приети в центъра по психично здраве „Кфар Шаул” със „сериозни психични проблеми” в периода 1980-1993 година. Някои обаче критикуват проучването, защото в него не пише кои хора са податливи на това състояние и как то може да бъде избегнато.

9. Синдром на експлодиращата глава

57-годишен индиец отива на лекар с оплакване, че пред последните 2 години 4 пъти се буди внезапно от странни звуци в дясната половина на главата си, които описва като „експлозии”.

Всъщност това си е съвсем истинско – макар и рядко – психично заболяване, известно като синдрома на експлодиращата глава. Страдащите от него чуват взривове, изстрели и други оглушителни звуци, които сякаш произлизат от собствените им глави. За щастие, състоянието не причинява болка, подуване или друг физически дискомфорт. Учените не знаят причините за разстройството, но според някои изследвания, то е често срещано сред колежаните.

10. Синдром на чуждия акцент

39-годишна ирландка получава инсулт и губи говора си. С течение на възстановяването си обаче, тя започва да говори с френски акцент. Никога не е напускала Ирландия, а английският й е майчин език.

Жената е диагностицирана със синдрома на чуждия акцент – рядко говорно разстройство, което обикновено се появява след инсулт, понякога в резултат на мозъчна травма или психично заболяване, а много рядко и без причина. Между 1941 и 2009 година са документирани едва 62 случая.

Източник: Business Insider

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ