Рони Джеймс Дио отлетя към дъгата

Един от основателите на „Рейнбоу”, един от най-великите хеви метъл музиканти Рони Джеймс Дио почина на 67 г. след дълга битка с жестоката диагноза „рак на стомаха”. Музикантът е издъхнал вчер сутринта в болница в Хюстън, щата Тексас.

Първоначално, неговата съпруга Уенди отхвърли слуховете в интернет, че е починал, но разкри, че не се чувства добре. Впоследствие в писмо, разпространено от Blabbermouth.net, Уенди Дио заяви, че е съкрушена от загубата на нейния обичан съпруг.

Писмото на Уенди

„Днес сърцето ми е разбито. Рони почина в 7.45 ч. неделя, 16 май. Много, много приятели и семейството успяха лично да се сбогуват с него, преди той да си замине от този свят. Рони знаеше колко много беше обичан от всички. Ние оценяваме любовта и подкрепата, която всички ни дадохте. Моля ви дайте ни няколко дни, за да се справим с ужасната загуба. Искам да знаете, че той ви обичаше всички и неговата музика ще живее вечно“.

Роналд Джеймс Падавона, който завинаги ще остане сред нас като Дио, е роден в Портсмът, Ню Хампшър в семейството на италиански имигранти през 1942 г. Името, с което се прослява взаимства от името на италианския мафиот Джони Дио. Вокалистът с характерния си, замопнящ се тембър, който се превръща с времето в негова запазена марка, той става известен през 1957 г. с групата The Vegas Kings. Впоследствие, Рони основава Elf, заедно с приятеля си, китаристът Ник Пантас, който обаче загива в автомобилна катастрофа. В средата на 70-те, Ричи Блекмор основава „Рейнбоу” и първият, който кани в нея е Дио. Рони е автор както на текстовете, така и на музиката към някои от парчетата в дебютния албум „Ritchie Blackmore's Rainbow“. От него са „Catch The Rainbow” и „The Temple of the King”, които се превръщат в безсмъртни хитове.

През 1979 г., Дио се присъединява към “Блек Сабат“, където замества Ози Озбърн, но само след три години напуска, за да създаде групата “Дио“, с барабанист Вини Апиче. Групата се радва на голям успех, като издава десет студийни албума. В последните няколко години, Дио и Апиче се присъединиха към членовете на “Блек Сабат“ Тони Йоми и Гийзър Бътлър за създаването на проекта Heaven & Hell. Рони получава и своя звезда на Алеята на славата на рокендрола в Холивуд през 2007 г.

Дио беше диагностициран с рак на стомаха миналата година, но въпреки това упорито се готвеше за лятно турне с Heaven & Hell. Преди няколко седмици обаче от Heaven & Hell, официално обявиха, че отменят всичките си летни концерти заради влошеното здраве на музиканта.

REST IN PEACE, DIO!

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ