Спокойствието – начин на употреба

Спокойствието – начин на употреба

Спокойствието – начин на употреба

Какаото, освен сладко удоволствие е и един от доказано успешните антидоти срещу чувство на безпокойство и стрес. За щастие не е единственият способ човек да се освободи от тежкия душевен товар на тревогите, които разяждат самочувствието и увереността в собствените сили.

ОТРЕЖЕТЕ ИЗЛИШНОТО

Професорът по психиатрия от университета в Лос Анджелис Роджър Джеломи е убеден, че животът, пълен само със задължения води до силен стрес. Той предлага следната рецепта: направете списък на своите задължения и после го съкратете наполовина. Редуцирайте го с аргумента от любов към себе си, а за основен критерий приемете да се освободите от това, което дори и на лист хартия ви изглежда изморително. В Америка съществува гражданско движение „Да опростим живота”, чиито членове проповядват: ако домашното почистване ви тежи – зарежете го. Или си наемете домашна помощничка.

ГЛЕДАЙТЕ ИВАН ЗВЕЗДЕВ

Пак пример от американския опит (поради обективна липса на български). Млада дама, на отговорен пост в голяма компания ходи на консултации при инструктор по начин на живот (да, има и такава професия). Оплаква се от: напрегната работа и периодично зацикляне, при което дори и Брат Пит не би я изкушил. В качеството на успокоителна и оздравителна терапия инструкторът й предписва всяка вечер да гледа кулинарни канали и пълна забрана на новинарските емисии. Три седмици по-късно Пола признала, че собственият й съпруг е започнал да й изглежда много апетитно.

ТРЕНИРАЙТЕ ХУМОР

Индийците смятат смеха за лекарство. Пиер Кода, гуру на тренинга "Как да върнем радостта в живота си", предписва на всеки да се смее задължително поне три пъти на ден. За постигането на тази цел са добри всички възможни средства: комедии, книги, общуване с остроумни хора, анекдоти. Тежките мисли ще се разсеят от само себе си, а схванатите от заседяване зад бюрото рамене и врат ще си направят гимнастика, особено ако се смеете толкова силно, че ви се налага да отмятате глава назад.

ПРОФИЛАКТИКА НА КОНТАКТИТЕ

"Забравих си мобилния телефон"е фраза, която трябва да усвои всеки, който иска да избяга от стреса. Психолозите предупреждават, че прекаляването с комуникациите е най-лесният намин да се разделиш завинаги с чувството за покой и умението да превключваш на режим отдих. Според тях едно от най-хуманните и спешно необходими изобретения е телефон, който дава възможност да получиш нужната информация, но позволява да не отговаряш.

МЕДИТИРАЙТЕ СЛЕД СЪБУЖДАНЕ

Известният нюйоркски кардиолог Уотсън Мерил често повтаря, че сърдечните пристъпи се случват най-често рано сутрин, когато нивото на стреса е много високо. Защото: човек, току-що завърнал се от сънищата си (напълно е възможно да не са били от най-приятните) се сблъсква ударно с реалния живот и проблеми от най-различно естество. Сърцето трудно се справя с такава двойна преса. Преходът от съня към действителността трябва да бъде плавен, отворете очи, представете си нещо приятно и се съсредоточете за няколко минути върху този образ, съветва проф. Мерил. Денят ви ще бъде по-спокоен.

ПАРИТЕ НЕ СА НАЙ-ВАЖНОТО

Теоретиците на антистрес програмите излизат с абсурдно предложение: откажете се от "многото пари", ако заработването им не ви прави щастливи. Банковият служител Уилсън Хадли, споделя: "Колкото бях щастлив на предишното си работно място, толкова нещастен станах на новото. Не ме утешаваше дори и мисълта за десетте хиляди долара годишно в повече. Зарязах всичко и се върнах на старото място. Щастлив съм!" Изборът в полза на повече пари и по-малко спокойствие може да ви направи по-богати, но не и по-здрави.. Изследвания, проведени в университета Ирвайн (Калифорния), установиха, че сред притежателите на кредитни карти с неограничен лимит хипертониците са с 30% повече, в сравнение с тези, които изобщо не разполагат с такива.

ОТКРИЙТЕ ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ МЕЖДУ РАБОТА И ХАРАКТЕР

77% от американците са с диагноза професионален стрес: "Шефът ми е звяр!", "Работя само заради заплатата", "Боже, как ще доживея до петък ?!"... Всичко това са отчаяните стонове на фаталното разминаване между избора на професия и личния темперамент. Линда Барнс, автор на книгата книги "Разбери себя си и другите", определя четири основни типа професионални темперамента: идеалист, рационалист, кариерист и творец. Когато творецът, предпочитащ да работи за собствено удоволствие и свой график, попадне в офис, започва да страда и да се потиска. Рационалистът, привърженик на точните указания, няма да се сработи с началник, който му предлага да "мисли самостоятелно”. Кариеристът, чиято движеща сила е съревнованието, разцъфтява в атмосфера на интриги. А идеалистът, черпещ вдъхновение от вярата в собствената си уникалност, направо се поболява при мисълта, че ще го сравняват с другите.

 ПРЕВЪРНЕТЕ СЕ В КОСТЕНУРКА

"Нямам време!" е клише, което казва много не толково за темповете на живот, колкото за състоянието на хроничен стрес. Защото времето е живот, а ако нямаш време, колко ти остава да си поживееш. Когато става въпрос за нещо толкова важно, никак не е странно, че двудневните тренинги "Как да се избавим от стреса и да започнем да живеем” струват по 4000 долара. С отстъпката.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ