нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тест: Имате ли харизма?

Харизмата е  изключителен дар, специален набор от психоемоционални качества, които позволяват на този, който ги притежава, да влияе на другите, да бъде лидер, да ги увлича след себе си.

Харизматичните лидери променят съдбите на народите и държавите, определят глобалните събития и остават завинаги в историята. Защото умеят да убеждават милиони, да ги заразяват с идеите и така да променят света.

Но не само великите водачи са надарени с харизва. Сред обикновените хора също има силно открояващи се личности.

По правило, те имат много по-голямо влияние над околните от останалите. Всички се вслушват в техните съвети, уважават ги и ги обичат. И доколкото хората като цяло са социални същества, а мястото ни в обществото е от определящо значение за усещането за щастие, то харизматичните личности са истински щастливци.

Но как  да определим степента на своята харизма?

В интернет има предостатъчно тестове, претендиращи да определят дали човек притежава харизма, но много от тях не си струват. Ще ги разпознаете по въпроси от рода на  „Привличате ли хората?” или „Как мислите, дали можете да станете успешен политик?” Резултатите им са със съмнителна стойност, защото са основани на силен субективизъм – самооценката, а не на обективна оценка на определящи характеристики като емоционалността например.

Много по-надежден в това отношение е тестът на професорът по психология от Калифорнийския университет Хауърд Фридман. Този тест измерва качеството „предавател”- дали човек умее добре да предава своите емоции и настроения на другите.

И така, пред вас е адаптираният тест от 16 въпроса на Хауърд Фридман, с който можете да проверите вашата емоционална изразителност. Той се състои от 16 твърдения. Оценявайте доколко всяко от тях е най-близо до вашата същност като поставяте точки от 1 до 9, където 1 е „не, напълно не съвпада с мен”, а 9 – „да, напълно вярно”. Запишете цифрите срещу отговорите, а след това пресметнете общия бал.

1.  Когато слушам хубава музика, тялото ми автоматично започва да се поклаща в ритъм.

2.  Старая се винаги да се обличам модерно.

3. Когато се смея, всички наоколо чуват.

4. Винаги обръщам внимание на детайлите.

5. Когато говоря по телефона, изразявам чувствата си на висок глас и открито.

6.  Винаги съм подготвен.

7.  Приятели и познати често ми споделят проблемите си и търсят съвет от мен.

8.  Използвам списъци за задачи

9.  Работя над нещо, докато не го доведа до съвършенство.

10. Хората казват, че от мен би излязъл добър актьор.

11. Градя планове и ги следвам.

12. Понякога забравям да прибера храната в хладилника.

13. Отлично решавам ребуси и загадки.

14. Хората смятат, че съм по-млад, отколкото съм всъщност.

15. На купони винаги съм в средата на тълпата.

16. Когато говоря с близки хора, често ги докосвам – прегръщам ги, потупвам ги приятелски, слагам ръка на рамото или на коляното им.

А сега резултатите:

още от Любопитно