Жертви на модата през вековете

Жертви на модата през вековете

Жертви на модата през вековете

35-годишна австралийка наскоро загуби чувствителност в крайниците заради твърде тесни джинси. Лекари посочиха, че тя страда от синдром на повишено кръвно налягане в краката. Това бе последният случай на жертва и лош ефект върху здравето в името на модата, посочва в материал британската новинарска мрежа Би Би Си. Тя припомня, че историята помни много фатални случаи. 

Ето 5-те най-смъртоносни тенденции в модата:

  • Корсетите. 

Заради тях в английския език има израз "здраво вързана", показващ викторианското уважение към собственичката на корсета и намекващ, че моралът на жените без корсет е разхлабен като връзките им.

Авторката на книгата "Фатално модно" - Съмър Стривънс, нарича корсета "лудостта на суетата". Тя посочва, че корсетите са причинявали лошо храносмилане, чести припадъци и дори вътрешни кръвоизливи. Затрудненото дишане оказвало натиск върху белите дробове. Другите вътрешни органи също се увреждали, защото премествали естествената си позиция в стремежа да се нагодят към новата костна структура.

През 1874 г. е публикуван списък с 97 болести, приписани на носенето на корсет, включително меланхолия. През 1903 г. 42-годишната Мери Халидей, майка на 6 деца, умира внезапно след припадък. Според "Ню Йорк Таймс", по време на аутопсията "две парчета стомана от корсет са били открити в сърцето, с обща дължина 22 сантиметра. Заради движението на тялото й, краищата на парчетата се търкали едно в друго и станали истинско острие".

  • Горящите кринолини. 

През 19 век имало няколко известни смъртни случаи от запалване на кринолин. През юли 1861 г. жената на поета Хенри Лонгфелоу загинала така. Тя седяла на бюрото си, правейки печати за забавление на децата. Парче горяща хартия докоснало роклята й и само за миг пламъците я погълнали. Починала на следващия ден. Двете полусестри на Оскар Уайлд също имат подобна участ, след като се доближават твърде много до открит огън, облечени в бални рокли.

  • Удушени от яката си.

През 19 век била изработена закачваща се яка, с която мъжете не трябвало да сменят ризите си всеки ден. Често яката била толкова колосана и твърда, че отнемала човешки животи. Стривънс пише, че я наричали "отцеубиец" или Vatermörder на немски език. Яките спирали потока на кръвта към сънната артерия. Мъжете в този период ги носели като аксесоар. Отивали с яките си в клуба на джентълмените, пиели портвайн и задрямвали на някой фотьойл. Главата им клюмвала напред и така се задушавали.

  • Лудите шапкари. 

Изразът "луд като шапкар" бил използван 30 години преди Луис Карол да го популяризира чрез "Алиса в страната на чудесата". През 18 и 19 век дългото излагане на живак, от който се правел филц, отключило "болестта на лудия шапкар". Симптомите включвали треперене, патологична срамежливост и раздразнителност. 

  • Токчетата убийци. 

Китайската мода "лотосови крака" е официално забранена от 1912 г. Заради нея женските крайници били увивани в бинт, за да се спре растежът им. Говори се, че модата се зародила заради дворцова танцьорка в Китай от 10 век, която увивала краката си в коприна, за да танцува пред императора. Британската фотографка Джо Фарел, която документира последните оцелели жени с привързани крака, разказва през Би Би Си, че много хора смятат традицията за варварска, но тя е дала известна свобода на жените в азиатската страна. "Те самите са горди от себе си", посочва тя. Според книгата на Стривънс, подобна мода била популярна не само в Китай. В по-ранните векове някои жени ампутирали малките пръсти на краката си, за да могат да обуят много остри обувки.

Дори днес, през 21 век, хората стават жертви на модата. Някои жени например са стигнали дотам да премахват част от ребрата си, за да имат по-тънка талия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ