Фотографски проект: Как едно семейство се променя с годините

1991 г.

Зед Нелсън е лондонски фотограф, чийто безспорен талант намира признание най-вече заради проекта му „Семейството”.

През 1991 г. Нелсън се заема да прави снимки на свое приятелско семейство – мъж, жена и сина им, и продължава да ги снима през следващите години, докато детето им пораства и става мъж. По този начин той изработва удивителна фотопоредица, съставена от снимки, правени на един и същи фон, с еднаква светлина.

Кадрите документират как членовете на семейството се променят – родителите остаряват, а синът израства. Нелсън започва проекта още докато жената е бременна в деветия месец. Той обяснява, че има много аспекти на поредицата, които са го впечатлили. Например факта, че езикът на тялото на сина се променя година след година. Първоначално момчето е застанало близо до майката си. След това се отдръпва, опитвайки да извоюва независимост. После се накланя към баща си и започва да го имитира.

Фотографският стил на заснемане умишлено е максимално еднакъв, за да може да се избегнат факторите, който разсейват зрителя, и наблюдателят да се фокусира предимно върху промените, които се случват с всяка изманала година.

За проекта разказва дигиталното криейтив списание Just (creative) something. Той е отразен и в сайта на фотографа zednelson.com.

Вижте. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ