нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Целувката е равна на здраве

От години се говори, че трябва да целуваме партньора си по-често, ако искаме да сме здрави и красиви. Новите изследвания показват, че целувката е едно от най полезните неща за нашето здраве. Тя спомага за отслабване, прогонва депресията и предотвратява образуването на бръчки, твърди „Дойче веле”

Независимо дали е нежна, страстна или свенлива, целувката изразява любов. Любов към приятелите, любов към семейството или любов към специален човек. Когато се целуваме, не мислим за нищо. Отдаваме се на момента. След една гореща целувка в мозъка ни се отделя "щастливият" хормон серотонин, който ни прави по-спокойни и отпуснати. А пенилетиламинът, който отговаря за влюбването, действа като стрелата на Купидон - пробужда сексуалното желание, в резултат на което сърцебиенето ни се ускорява.

Специалисти са доказали, че при двеминутна целувка човек изгаря около 15 калории. Целувката ускорява пулса при мъжете до 110 удара в минута, а при жените - до 108. Това подобрява кръвообращението, покачва се и температурата. При така наречената "френска целувка" пък разменяме телесни течности и с тях около 40 000 бактерии, което засилва защитните сили на организма. Дори раните заздравяват по-бързо, а болките минават по-лесно, ако се целувате редовно.

По време на целувка се активират 38 мускула на лицето и устата. Това предотвратява образуването на бръчки и поддържа еластичността на кожата.

Нежностите са и едно от най-ефективните оръжия срещу стреса. Чрез тях се освобождават адреналин и допамин, които обезвреждат стрес-хормона кортизол. Така дългата и страстна целувка може да прогони депресията и черните ни мисли. Тя действа като 25 грама шоколад.

Американските учени твърдят, че ако прекараме повече време в ласки с любимите, това може да удължи живота ни с цели 5 години.

още от Любопитно