нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 депресиращи факта за любовта

В началото на най-романтичния месец в годината можем спокойно да заяви, че любовта може и да е особено болезнена, пише Mashable.

Всеки е преживявал тежка раздяла, в края на която се е чувствал безнадеждно сам. Да не говорим за несподелена любов…

Проблемите в една връзка могат да бъдат голям източник за стрес и безпокойство за много хора и дори могат да доведат до физически вреди.

Съществуват множество причини, поради които един човек може да се сдухва за романтичния си любов. Тези факти обаче са меко казано депресиращи:

1. Раздялата може да доведе до доведе до „привличане от безсилие“, вследствие на което зарязаният обича зарязващият човек дори повече

Раздялата е ужасно нещо, но изследвания показват, че зарязаният човек може да започне да изпитва още по-страстни чувства към онзи, който го отхвърля. Това от своя страна води до обсебване и зависимост.

2. На всеки 13 секунди двойка в САЩ подава молба за развод

Според изследвания, публикувани в latimes.com, с времето тази тенденция дори ще се увеличи.

3. Романтичната любов трае само за около 1 година

Това приповдигнато усещане, което изпитвате, когато сте край любимия си човек, не са т.нар. „пеперуди в стомаха“. Въпреки нашата сантиментална гледна точка за сериозните връзки, изследователите твърдят, че усещането за „романтична  любов“ – образувано вследствие на повишени на нива на протеин, свързан с еуфорията при новата връзка – бавно намалява с течение на времето.

4. Социалните медии разбиват връзките

Социалните медии ви предоставят потенциален достъп до всеки един миг от живота на партньора ви. Именно това може да предизвика у някои хора стрес, включително ревност и принуда за открита комуникация. При някои хора всичко това води до толкова много проблеми, че през 2011 г. молбите за развод в САЩ са посочвали Facebook като причина.

5. Разбитото сърце може наистина да ви разболее

Когато някой ни разбие сърцето, мозъкът започва да отделя стресови хормони, които отслабват имунната система и правят телата ни по-податливи на болести. Разбира се, кой не би искал да пипне и грипа, след като половинката му е изхвърлила дрехите на улицата?

6. Сърцето ви буквално може да се разбие

Разбитото сърце е нещо ужасно. В някои случаи обаче този израз може да се възприема и абсолютно буквално. Такоцубо кардиомиопатия, известна още като „синдрома на разбитото сърце“, се предизвиква най-често от емоционален или физически стрес. Хормоните създават потресаващ ефект върху мускулите на сърцето, което може да доведе до временна дисфункция по подобие на сърдечния удар.

още от Любопитно