Малки жестове с голяма полза

Малки жестове с голяма полза

Малки жестове с голяма полза

Заплатата, организацията на труда и съставът на екипа имат отношение към представата на служителите за мениджъра. Понякога заради тях се трупа недоволство спрямо шефа.

Оказва се обаче, че дори да има неудовлетворение, с малки жестове шефът може да стане далеч по-симпатичен. Става дума за действия, за които не са необходими пари. Ключът е в това да направи нещо неочаквано. Това е съветът на Джеф Хейдън, който десетилетия работи в американския бизнес с фабрично производство и се издига до мениджър от шофьор на товарен автомобил. От позицията на човек с дълъг опит, който сега управлява 250 души, Хейдън препоръчва в списание Inc. няколко неочаквани неща, които страхотните шефове правят.

Става дума за следното:

• Покажете малко уязвимост. За служителите често не сте човек, а шефът. Приземете се в постъпките и думите си, за да преодолеете тази изкуствена бариера. Ще бъде полезно за мотивацията им, а може и да разберете за неподозирани проблеми, които пречат на бизнеса.

• Тласнете ги напред в идеите. От гледната точка на служителите най-добрите идеи най-често не са вашите, а техните. Затова, когато имате наум нещо, не изричайте какво искате да се свърши. Оставете малко пространство за инициатива и за завоюване на интелектуална собственост. Когато описвате какво искате да се свърши, рисувайте с груби щрихи. Дайте им възможност да вземат идеите ви и да ги направят свои. После те ще сторят много повече, отколкото можете да си представите. Защото ще чувстват удовлетворение и благодарност, които следването на инструкции никога не може да осигури.

• Обърнете внимание на някой дребен детайл. Всеки обича вниманието. Същевременно шефът не разполага с достатъчно време за всички. Превърнете този недостатък в предимство. В малкото време, с което разполагате, за да общувате със служителите, не комуникирайте само големите планове и това, върху което се предполага, че трябва да се фокусирате. Обърнете внимание на някой дребен детайл. Например, кой донася папката, какво кафе обича да пие друг, как пристига на работа трети, ризата от вчера на четвърти. Кажете нещо позитивно, така че да се види, че забелязвате дребничките неща. Ще станете по-симпатични.

• Направете незаслужен комплимент. Похвалите невинаги трябва да бъдат заслужени. Понякога могат да са самоизпълващо се пророчество. След като отправите мили думи към някого неочаквано ще видите, че той ще започне да се старае повече, заради вярата, която сте показали, че имате в него. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ