Дайте свобода на екипа си!

Дайте свобода на екипа си!

Дайте свобода на екипа си!

Пътувайки по целия свят, всяка година срещам хиляди хора, които искат да бъдат приемани като "партньори", а не като служители. Те искат информацията за работата им в компанията да се разнася не само нагоре, а и надолу по йерархията. Обаче много често мениджърите не искат да отстъпят контрола, който имат.

Познавах един главен изпълнителен директор, който управляваше една от най-големите глобални фирми. Той беше получил обратна връзка. Казали му, че е твърде упорит и своеволен; че трябва да позволява на другите да вземат решения и трябва по-малко да мисли за своята правота.

След това, той решил да се промени. Упражнявал цяла година една проста техника: преди да заговори, поемал дълбоко дъх и си задавал въпроса: "Струва ли си?". Научил, че в 50% от случаите коментарите му са правилни, но не си е заслужавало да ги прави. Бързо свикнал да дава свобода на другите и да ги оставя да вземат решения, вместо да се концентрира само върху собствения си принос. Ако сте мениджър, това може да сторите и вие. 

Вашите служители разбират от работата си. Знаят какви са задачите, ролите и функциите им в организацията. Време е да ги оставите да направят това, което е нужно, за да си свършат работата.

Не е възможно един лидер да "упълномощи" някого да бъде отговорен и да взема добри решения. Хората сами трябва да решат да го сторят. Вашата роля е да насърчавате и подкрепяте вземането на решения и да снабдите служителите със средствата и знанията, които са им нужни, за да вземат и осъществят своите собствени решения. По този начин ще им помогнете да постигнат състояние, в което могат да упражняват авторитета си.

Този процес наистина отнема повече време, но е ефективен и си струва. Служителите ще повярват, че имат свобода, ако ги оставите сами да постигнат резултати за определен период от време. Ако някоя компания е известна с това, че не подкрепя инициаторите, мениджърът не може просто да застане пред хората и да каже: "Свободни сте да вземате решения!”

Една част от създаването на авторитетна обстановка зависи от способността на мениджъра да помага на екипа си. Той трябва да се научи как да създава среда, в която хората се чувстват сигурни, докато вършат работата си. А такава "сигурна" работа среда се изгражда с много дискусии за нуждите, възможностите, задачите, пречките и проектите. Както и чрез знание кое се получава и кое не. Вероятно ще прекарате много време в разговори с други ръководители на бизнес, служители и членове на екипи, докато разберете.

Следващите четири точки показват какво правят успешните лидери, за да изградят среда, която дава авторитет на хората.

1. Дайте власт на онези, които са показали, че са способни да понесат отговорността. 

2. Създайте благоприятна среда, в която хората са насърчени да развиват уменията си. 

3. Не подлагайте на съмнения чуждите решения и идеи, освен ако не е крайно необходимо. Така само ще навредите на тяхната увереност и на желанието да ви споделят идеи в бъдеще.

4. Дайте на хората свобода на действие и автономност над задачите и средствата. 

Успешните лидери и мениджъри в днешно време са склонни да упражнят своето лидерство по такъв начин, че хората им да имат властта да вземат решения, да споделят информация и да изпробват нови неща. Повечето служители са готови да поемат отговорностите от добиването на повече власт. Те виждат колко е ценно това.

Ако бъдещите лидери сред служителите имат мъдростта да се учат от опита на настоящите лидери, и ако последните създадат обстановка, която дава авторитет на хората под тях, и двете страни ще извлекат полза!

По мнение на Маршал Голдсмит, автор на бестселъра Triggers, в LinkedIn

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ