Въпросът, който Лари Елисън задава на всеки кандидат-служител

Въпросът, който Лари Елисън задава на всеки кандидат-служител

Въпросът, който Лари Елисън задава на всеки кандидат-служител

В новата си книга, Superbosses, професор Сидни Финкелстайн от Dartmouth University описва типа лидери, които развиват себе си, помагайки на другите да успяват.

Тези супершефове наемат само изключително талантливи служители, а едно от най-важните качества, които търсят, е изключителният интелект.

Финкелстайн посочва съоснователя и бивш главен изпълнителен директор на Oracle, Лари Елисън, като пример за суперработодател и използва анекдот от книгата The Difference Between God and Larry Ellison на Майк Уилсън, за да илюстрира подхода на известния лидер към разпознаването на умните кандидати за работа.

Както казва Роджър Бамфорд, бивш инженер в Oracle, пред Уилсън, Елисън е научил ЧР специалистите в компанията да задават на наскоро дипломираните кандидати въпроса: „Вие ли сте най-умният човек, когото познавате?“

Ако кандидатът отговори с „да“, бива нает. Ако каже „не“, следва въпросът „А кой?“. След това компанията наема човека от отговора.

Разбира се, с този си подход Елисън вероятно е успял да наеме повече арогантни, отколкото умни хора, но историята е добър пример за една от ключовите разлики между обикновения мениджър и супершефа.

Според Финкелстайн, средностатистическият ръководител не иска да наема най-добрите кадри, защото се чувства заплашен от хора, които могат да вършат работата си по-качествно от него. Супершефовете обаче са достатъчно уверени в собствените си способности и не се тревожат, че някой от подчинените им може да ги засенчи.

Супершефовете дори се стремят да наемат кандидати, които са по-интелигентни от самите тях, защото именно талантите ги мотивират да измислят по-добри идеи и решения на проблемите.

Не е нужно всички мениджъри да задават въпроса на Елисън, но би било мъдро да подражават на желанието му да открива топ таланти, без да се страхуват да не бъдат засенчени от тях.

Източник: Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ