Когато хората ви летят

Когато хората ви летят

Когато хората ви летят

Животът е твърде кратък, за да управляваме хора.

Дори не съм голям фен на думата „мениджмънт“. Според мнозина тя означава да напътстваш някого с ръка върху рамото, да даваш съвети за вземане на решения или да поднасяш конструктивна критика. Всички тези представи са като извадени от книга по мениджмънт. Е, ако искате я изхвърлете през прозореца, не ми пука.

Твърде много напътствия, съвети и конструктивна критика и преди да се усетите сте се превърнали в диктатор. Наемате велики кадри и после ги оформяте по свой образ и подобие. Това не може да е полезно, ако искате здравословен и прогресивен бизнес, но и не е добре за егото да имате армия от миньони, които да ви служат безропотно.

Не, съществува трети вариант, който не носи опасност бизнесът ви да се разбие в земята.

Всичко започва с това, да накарате правилните хора да прекрачат прага ви. Всички смятат набирането на кадри за жизненоважна част от корпоративния пъзел, но мнозина далеч не я вземат на сериозно. Ако наемете правилните служители за бизнеса си, ще се сблъсквате с далеч по-малко мениджмънт „предизвикателства“. Не всяко ново попълнение се оказва суперзвезда, но ако не се стремите да привлечете най-качествените таланти и не им осигурите свободата да дават най-доброто от себе си, никога няма да разгърнете потенциала на бизнеса си.

След като вашите избраници прекрачат прага ви, трябва да се уверите, че те се чувстват комфортно и свободни да се учат един от друг и че по никакъв начин не се усещат длъжни да ви следват. Модерната дума на десетилетието е „пробив“ – когато хората бъдат оставени да мислят самостоятелно, има по-голям шанс някои от тях да родят по-стойностни идеи от вашите. Доверете ми се, в това няма нищо лошо. Не е лесно да отпуснете юздите на бизнеса си по този начин, но моят опит сочи, че ползите си струват липсата на „контрол“. Хората толкова се забавляват, когато не се чувстват като кукли на конци. А когато се забавляват, вършат и работа.

Служителите обаче не могат просто така да се изстрелят в космоса – трябва все пак да договорите някои насоки и стратегии, които да гарантират, че компанията ще върви в правилната посока. А ако считат тези планове за свои, хората ви ще се развиват по естествен път, когато изискванията на бизнеса ви се променят. Когато оставите екипа си да полети, компанията ви ще полети след него.

Това може би означава, че не съм в час с всички дреболии, които се случват в ежедневието, но честно казано имам доверие, че хората ми ще дадат най-доброто от себе си за организацията. Още ми се налага да се нагаждам според руля на яхтата, но се чувствам благословен да разполагам с един от най-надеждните екипи в бранша.

Ричард Прайм, бивш директор на Sthree и главен изпълнителен директор на Sonovate, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ