4 ранни признака, че ваш служител губи интерес

4 ранни признака, че ваш служител губи интерес

4 ранни признака, че ваш служител губи интерес

Когато започнат работа, повечето хора нямат търпение да се учат и да се представят добре. След няколко години обаче, вълнението избледнява и задачите, които някога са изглеждали въодушевяващи, стават скучни и по-малко предизвикателни.

Като водачи, вие трябва да се уверите, че хората, с които работите, са мотивирани. Трябва да разпознавате сигналите, че служителите ви не са толкова отдадени на работата си, преди да е станало твърде късно. Ето кои са 4-те жизненоважни признака, за които да се оглеждате:

1. Липса на ангажираност

Когато човек е развълнуван за нещо, той говори за него. Сигурно сте забелязвали как новите служители тръбят идеите си по време на събрания и намират нови начини за реализация на плановете. Те са заинтересовани да оказват влияние. Когато загубят интерес, ангажираността им изчезва. Може да започнат да закъсняват за работа и да отсъстват по болест по-често. Ако забележите подобен тип поведение, свикайте творческа среща и нахвърлете нови задачи или цели, които да върнат вдъхновението на екипа ви.

2. Нямат интерес към новостите в бранша

Заинтересованите от кариерата си хора си поставят целта да бъдат в час с актуалните новини, тенденциите в индустрията, изобретенията и технологиите. Те искат да се учат и самоусъвършенстват. Обръщайте внимание на навиците на екипа си. Четат ли подчинените ви журнали, присъстват ли на конференции или курсове, обсъждат ли последните технологии и открития? Ако ли не, разберете защо. Демонстрират ли поведение на всезнайковци? Имат ли достъп до всички налични ресурси? Или пък просто им липсва интерес? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да намерите решение.

3. Не поемат инициативата

Внимавайте със служителите, които вече не предлагат приноса си и не поемат нови задължения. Тяхната незаинтересованост може да е признак за преумора. Решението е просто – помогнете им да разчупят рутината. Може би се нуждаят от почивка. Или пък от нови или различни отговорности? А може би имат нужда от помощ с работния товар.

Някои хора са толкова отдадени на работата си, че не дават израз на неудовлетворението си, докато не си навлекат хронична преумора. Комуникацията е ключът към вашия и техния успех. Разберете какво не е наред, преди положението да е станало твърде сложно.

4. Не споделят идеите и мненията си

Когато човек изпитва влечение към нещо, той има мнение. Религията и политиката са примерни теми. Когато обаче ваш служител загуби интерес, той започва да се примирява с всичко и спира да споделя мненията, идеите и несъгласията си.

Ако подозирате, че ваш подчинен е попаднал в плен на рутината, следете езика на тялото му по време на служебни събрания, за да добиете представа за интереса и общуването му с колеги. Хората, които плуват в плитчините и се носят по течението, са опасни за бизнеса ви, защото губят способността да забелязват задаващи се катастрофи или пък нямат интерес да ви предупредят за тях.

Когато сте вложили сърцето и душата си в бизнеса, той е твърде важен, за да позволявате на някой друг да го съсипе. Ако успеете да уловите тези признаци на незаинтересованост, вземете незабавни мерки. Опитайте различни техники и вижте дали ще успеете да възпламените страстта на хората си. Ако се провалите и в това, може би е време да въведете организационни промени или да потърсите заместник.

Жаклин Уитмор, писател, експерт по бизнес етикет и основател на The Protocol School of Palm Beach, за Entrepreneur.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ