Трите ключа на успешния мениджър

Трите ключа на успешния мениджър

Трите ключа на успешния мениджър

Науката за управлението наистина е наука, и то сложна. Но всичко си има "А" и "Б". А трите най-важни ключа за добрия мениджмънт са яснота, любознателност и смелост.

1. Бъдете разбираеми 

За да има мениджърът успех, трябва служителите му да работят добре. А за да работят добре, трябва да са наясно какво се иска от тях. Затова първо формулирайте целите и задачите. Даже си ги кажете на глас, за да чуете разбираемо ли звучат. Повтаряйте ги и ги пояснявайте често. Никой не е пострадал от прекалена яснота.  

2. Бъдете любопитни

Човек не може да знае всичко. Осъзнаването на този факт е признак за интелигентност. А умението да се интересува, да извлича и да използва това, което знаят подчинените му, е изключително важно умение на лидера.

Колко по-често питате хората си за мнението им, толкова по-добре. Така постигате им показвате, че ги цените, и ги стимулирате да мислят още и още.

Освен това любопитството и отвореността към нови идеи стимулира самият мениджър да се развива, да учи и да търси нови възможности. Рутината не бива да убива любопитството, защото това е краят.

3. Бъдете смели да не контролирате всички и всичко

Нужно е мъжество, за да оставите служителите си да работят, без да следите всяка тяхна крачка.

След като определи ценностите и целите, увери се, че те са разбрани, и делегира права, мениджърът не се бърка постоянно в оперативното изпълнение на задачите. Това не значи, че не проверява периодично как се върши работата. 

Не е много лесно ръководителят да се избави от мисълта, че той ще свърши всичко най-бързо и най-правилно. Но ако не успее да преодолее това чувство и не се научи да разпределя отговорности, значи не става за мениджър.  

По материали на OpenForum

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ