Билка е убила Александър Македонски?

Билка е убила Александър Македонски?

Билка е убила Александър Македонски?

Учен смята, че e разкрил хилядолетната мистерия около смъртта на Александър Македонски. Според д-р Лео Шеп, токсиколог от новозеландския Национален център за отровите, военоначалникът най-вероятно е бил убит с помощта на отровно вино, направено от невинно на вид растение.

Мистерията за смъртта на Александър, който умира на 32-годишна възраст през 323 г.пр.н.е., обърква учените вече повече от 2000 години. Според някои той е починал от естествена смърт, докато други вярват, че е бил отровен на банкет или заразен с дизентерия или холера. Александър умира в двореца на Навуходоносор II във Вавилон, след като вдига наздравица с неразредено вино в чест на Херкулес, а скоро след това развива силна треска и губи способността да говори и ходи. Болестта му трае 12 дни, показват историческите сведения.

Д-р Шеп е убеден, че отрови като арсеника не може да са били причина за смъртта на царя, както се твърди в някои теории. Причината е, че те водят до много по-бърза смърт. В новия си научен труд той твърди, че най-вероятният „виновник“ за убийството е „Veratrum album” - отровно растение от семейството на лилиите, известно у нас като бял кукуряк.

Ферментирали отвари от него често се използвали от гърците като лекарство, предизвикващо повръщане. Действията на концентрираната му форма могат напълно да причинят симптоми като тези, описани от историка Диодор за Александър Македонски.

Д-р Шеп работи по изследването си повече от 10 години, след като от телевизия Би Би Си се свързват с него по повод научнопопулярен филм.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ