Британски учени създадоха формула на щастието

Британски учени създадоха формула на щастието

Британски учени създадоха формула на щастието

Отдавна е ясно, че щастието зависи от различни житейски обстоятелства. Може да се каже, че са нужни определени условия, за да се получи то като изходен резултат.

Ако приемем, че то е изходният резултат от математическо уравнение, кои биха били нужните елементи за получаването му? На този въпрос посвещават време британски учени. Те се залавят да създадат математическа формула, чийто резултат е получаването на незабавна, моментна човешка наслада от живота. За труда им разказва Би Би Си.

При съставянето на формулата учените взели предвид, че се чувстваме най-щастливи, когато сме успели да се представим по-добре от очакваното по време на задача, в която поемаме известна доза риск и накрая получаваме награда. Този извод бил направен при наблюдение на участници в експеримемент. Сканиране на мозъка им го потвърдило.

Така била съставена формулата на щастието, която може да видите по-долу. Изглежда сложна, нали? Елементите в нея отразяват очакванията, които човек ще има към дадено събитие, наградата след края на събитието и влиянието на миналия опит или предишни представяния на човека.

Уравнението е публикувано в британския журнал PNAS. Смята се, че то може да бъде използвано за лечение на смущения на настроението и за подобряване на усещането на хората за лично щастие в масов мащаб. Освен това може да помогне на британското правителство да анализира статистики за удовлетвореността от живота на британците, каквито се отчитат от 2010 г. насам.

„Можем да наблюдаваме минали решения и изходи от събития в живота на хората и да предвиждаме точно колко щастливи ще казват, че са в определен момент от времето“, коментира водещият автор на изследването д-р Роб Рутлидж от University College London. “Мозъкът опитва да установи какво трябва да правите във външния свят, за да получавате награди. Всички решения, очаквания и изходи от събитията са информация, която той използва, за да се увери, че вземате добри решения в тази насока в бъдеще. Всичките последни очаквания и награди в живота ви определят в каква точно степен вие се чувствате щастливи в момента“, обяснява той.

Учените дават за пример следната ситуация: Отиваме на ресторант и нямаме големи очаквания за него. Обслужването и качеството на храната обаче се оказват изненадващо добри. Тогава се чувстваме по-щастливи. В същото време, ако сме положително настроени и очакваме нещо добро от заведението, също можем да изпитаме щастие, заради нетърпението, с което очакваме събитието – в случая храненето.

Формираното от учените уравнение било приложено над повече от 18 000 души, които били помолени да играят игра в приложение за смартфони и таблети на име The Great Brain Experiment. Също както в реалния живот, те били поставени в ситуация, в която се налагало да поемат рискове и накрая получавали награда. Изводът бил, че уравнението „върши добра работа, обяснявайки щастието“, по думите на д-р Рутлидж. „Дори сред обширния набор от участници имаше изненадващо постоянна връзка между наградите, очакванията и щастието“, казва той.

Том Стафорд, изследовател на когнитивните процеси от Университета на Шефилд коментира, че изследването е ценно, защото включва наблюдение над мозъчната активност, отчита влиянието на наградата и обхваща обширен брой различни хора. Но, все пак, според него е важно, че не става ясно дали това уравнение ще може да помага в бъдеще на хората да си дават отговор на големите житейски въпроси, свързани с щастието, като например кой партньор да си изберат. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ