Българинът мрънка и е черноглед по принцип, твърди психиатър

Българинът мрънка и е черноглед по принцип, твърди психиатър

Българинът мрънка и е черноглед по принцип, твърди психиатър

Умението да се наслаждаваш на живота и да се интегрираш в него - това е психичното здраве, коментира в интервю за БТА проф. Георги Ончев, психиатър в Александровска болница, по повод Световния ден на психичното здраве.

Според него истинската нормалност включва автономност, съгласие със себе си, адаптивност, усет за доволство от себе си и умение да се наслаждаваш на живота. Добра превенция е също така да се заобикаляш с автентични хора, препоръча професорът.

"Това е донякъде депресивен когнитивен стил, стил на мислене, който изтъква лошото и не забелязва доброто", отбелязва проф. Ончев.

По думите му българите сме доста черногледи и не виждаме хубавите неща или ги виждаме избирателно. Обръщаме внимание само на това, което е лошо, което не ни достига и за което завиждаме на комшиите.

Той цитира данните от Национално представително епидемиологично проучване на честите психични разстройства, според което нивото на засегнатите в България от тревожност и депресия е абсолютно сравнимо с това в останалите европейски държави, дори е по-ниско.

По думите на проф. Ончев истинското емоционално здраве означава и развитие, а не застой - обратно на възгледа, че когато лодката не се клати, нещата се добре. Професорът коментира, че умните общности винаги са оценявали таланта и способностите на психично болните си членове.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ