Един научно доказан начин за забавяне на старостта

Един научно доказан начин за забавяне на старостта

Един научно доказан начин за забавяне на старостта

Ако се тревожите, че процесите на тялото ви се забавят и губите баланса си, рефлексите, паметта и метаболизма, недейте. Има нещо достъпно за всички, изпълнимо и научно доказано ефективно, което може да задържи развитието на привидно неизбежния човешки физически залез. 

Това е спортуването. 

Ново изследване, цитирано от Business Insider, посочва, че по редица показатели физически активните възрастни хора могат да имат представяне равно на това на по-младите от тях с десетилеетия, ако са полагали трайни усилия да упражняват тялото си. Толкова е просто и изпитано с годините. 

Вече знаем, че спортът подобрява здравето, съня, настроението. В последното проучване, за което съобщава американския бизнес сайт, публикувано в журнала за психология на САЩ, изследователите са искали да проверят доколко упражненията оказват влияние върху състоянието на по-възрастни пациенти.

Изследвана била малка група от много активни възрастни между 55 и 79 години - упорити колоездачи в продължение на години. Избрани били за наблюдение колоездачите, защото при тях се изисква способност за балансиране и физическа сила да се поставят под натиск коленните връзки и китките. Учените изследвали сърдечносъдовата система на пациентите, състоянието на белите им дробове, структурата на нервните влакна в мускулите, нивата на хормоните, здравината на костите и цялостното състояние на здравето им. Въпросът бил как възрастта на групата се отразява в тези показатели. Резултатите били изненадващи.  

"Ако дадете тяхната база данни на клиничен експерт и го помолите да предвиди възрастта им, той не би могъл", разказва пред в."Ню Йорк Таймс" д-р Стивън Харидж - старши автор на изследването. Оказва се, че възрастта действително има влияние върху два от показателите. Най-старите членове на групата имали по-малка мускулна маса и по-слаба издръжливост от по-младите. Въпреки това, представянето им било много по-близко до това на по-младите от тях, отколкото на връстниците им. 

"Като сме физически активни успяваме да накараме тялото си да функционира отвътре повече като по-младо", казва докторът. Той добавя, че групата е имала по-добро от средното за възрастта й умствено здраве, без наличие на тревожност, депресия. Това също се свързва с положителните ефекти от спорта и дългогодишното колоездене, в частност. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ