Жените виждат едно, мъжете – друго. Буквално

Жените виждат едно, мъжете – друго. Буквално

Жените виждат едно, мъжете – друго. Буквално

Скорошни експерименти са на път да докажат: жените възприемат по-добре цветовете, а мъжете улавят по-добре движенията.

Жените и мъжете не виждат по еднакъв начин, ако се вярва на две проучвания, публикани преди три години от психолози и невролози от университета в Ню Йорк. Вече е известно и, че двата пола имат различен слух и обоняние: жените имат по-чувствително ухо и по-добре разпознават миризмите.

При опитите на екипа на Израел Абрамов сега изглежда, че двата пола се различават и в начина, по който виждат цветовете, както и по остротата на зрението, разказва „Фигаро“.

За да стигнат до това заключение, учените са подложили стотина души на възраст 16-51 години на поредица от тестове. Те трябвало да опишат различни цветни фигури: интензивност на цветовете, детайли, количество червено, жълто, зелено и синьо в рисунките.

Оказва, че мъжете и жените виждат цветовете различно. При мъжете дължината на вълната е леко променена в сравнение с жените. Отклонението е наистина малко – 2 нанометъра, не повече. Но това се отразява на възприемането на цвета – силният пол вижда червеното като леко оранжево, оранжевото бие на жълто, целеното към синьо и т.н. Нещо повече: мъжете са по-неспособни да отличават нюансите на цветовете в средата на видимия спектър на светлината.

И това не е всичко. Във втора серия тестове екипът на Израел Абрамов се фокусирал върху пространствено-времевата чувствителност на зрението на двата пола. И тук има разлики.

Група от петдесетина души на 16-38 г. трябвало да оценят контраста на екран, върху който на различни интервали били прожектирани решетки с различна плътност на линиите.

В тази игра мъже се представили по-добре. Не само че улавяли по-тънките линии, но и доста по-добре възприемали формата при бърза смяна на решетките на екрана.

Според учените резултатите потвърждават хипотезата за първобитните хора - „ловците-събирачи“. В далечното минало мъжете, поели ролята на ловци, трябвало да локализират бързо плячката в далечината и да я проследят. Докато жените трябвало дад виждат по-наблизо, докато събират реколтата. Но откъде тогава се появава разликата във възприемането на цветовете?

Според Абрамов няма достатъчно данни и е твърде рано да се спекулира за произхода на този феномен.

Учените отбелязват, че със сигурност мъжките хормони влияят върху зрителни кортекс – при плъхове е установено, че мъжкият има 20% повече визуални неврони повече от женските. Остава да се установи кои неврони са отговорни за разликите между мъже и жени. Не е ясно и какво е влиянието на хормоните и други фактори върху развитието на зрението и усещането за цвят.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ