Изследване показва как тялото ни реагира на емоциите

Изследване показва как тялото ни реагира на емоциите

Изследване показва как тялото ни реагира на емоциите

Някога питали ли сте се защо тялото ни чувства емоциите с различни негови части? Например, сигурно сте усещали притеснение чрез свиване и трептене на стомаха. Или пък бузите ви са пламвали, когато сте били засрамени.

Реакциите са еднакви при всички ни. Ново изследване на университета Клармонт в Калифорния, за което съобщава сайтът Venturebeat, се спира на темата и предлага интересна илюстрация на реакциите ни при определени емоции. Изводите са направени след като екип от биомедицински инженери на учебната институция е наблюдавал реакциите на 700 доброволци, пред които били излъчвани видеоклипове. Кадрите били с различно съдържание, за да предизвикат различен емоционален отговор. След като ги прегледали, доброволците били помолени да застанат прави и да бъдат изследвани, за да се състави техен „дигитален силует”, отразяващ кои са физическите им органи с повишена чувствителност.

Илюстрацията тук показва резултата. От нея става ясно, че в зависимост от изпитаната емоция, мозъкът ни изпраща сигнали до определени части от тялото. Чувството за щастие се оказва единственото, което напълно превзема цялото ни същество. За разлика от него, депресията почти угасява жизнените ни функции. За срам сигнализират най-вече бузите, които се зачервяват.

Ядът се проявява външно в главата и горната половина на тялото, до стомаха, включително чрез ръцете. Страхът – в областта на сърцето и гръдния кош. Тъгата – в главата и гръдния кош. Тя не ни възпламенява, а напротив – предизвиква затишия в жизнените ни функции. По подобен начин изглежда и реакцията ни при завист - пак едно от негативните чувства, характерни за човека. Накърняването на гордостта ни кара да пламнем и да се активизираме в областта на главата и гръдния кош, слънчевия сплит. Както знаем, презрението се проявява с физически реакции на лицето. Стресът и безпокойството чрез сърцето, а любовта – с телесни реакции почти навсякъде, освен в краката. Тя провокира почти цялото ни тяло, подобно на щастието. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ